ΕΛΛΑΔΑ

Στις φλόγες «Μινιόν» και «Κατράντζος» -Το ημερολόγιο έγραφε 19 Δεκεμβρίου 1980 [εικόνες]

Ηταν Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 1980, τρεις τα ξημερώματα όταν το «Μινιόν» και Κατράντζος παραδόθηκαν στις φλόγες. Δράστες ήταν τα μέλη οργάνωσης-φάντασμας που υποστήριξε ότι ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ.

Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις και στα δύο πολυκαταστήματα και αμέσως μετά είδαν τις φλόγες να τα τυλίγουν. Μέσα σε λίγα λεπτά και λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν, τα δύο κτίρια έγιναν παρανάλωμα του πυρός, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sansimera.gr.

Μόνο ο σκελετός του «Μινιόν» έμεινε όρθιος
Η Πυροσβεστική, έκανε μεγάλη κινητοποίηση και στα δύο σημεία, φτάνοντας μισή ώρα αργότερα με δύναμη 170 ανδρών και 38 οχημάτων. Αρχικά οι πυροσβέστες προσπάθησαν να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς, η οποία είχε τέτοια ένταση που το «Κατράντζος» κατέρρευσε, ενώ από το «Μινιόν» παρέμεινε όρθιος μόνο ο σκελετός. 
Οι ζημιές ανήλθαν σε 2 δισ. δραχμές, ενώ ο δημιουργός του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς υπολόγισε μόνο σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές το εμπόρευμα που χάθηκε, ενώ, όπως δήλωσε, το κατάστημα ήταν ασφαλισμένο μόνο για 200 εκατομμύρια δραχμές. Στο σημείο έσπευσε και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος πριν από λίγες ώρες μιλούσε στην Βουλή για την κατάθεση του Προϋπολογισμού.
Ο πολιτικός κόσμος αντέδρασε άμεσα, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να κατηγορεί την κυβέρνηση Ράλλη πως «επιτρέπει σε παρακρατικά και εγκληματικά στοιχεία να επιδίδονται σε καταστροφές που θίγουν επαγγελματίες και εργαζόμενους, καθώς και τη γαλήνη του κόσμου», ενώ το ΚΚΕ μίλησε για μια «σκοτεινή υπόθεση». Ο Γεώργιος Ράλλης ενημέρωσε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος».

Ποια ήταν η Τρομοκρατική Οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη
Με προκήρυξη που έφτασε μέσω ταχυδρομείου στις εφημερίδες, στις 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση-φάντασμα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» η οποία υποστήριξε ότι ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ, ανέλαβε την ευθύνη του εμπρησμού. Μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη αναφερόταν ότι «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται της ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι οι κορυφαίες τρομοκρατικές οργανώσεις της εποχής, ΕΛΑ και 17Ν αποκήρυξαν την ενέργεια. Ο ΕΛΑ, κατήγγειλε όσους είχαν αποχωρήσει από τις τάξεις του, ενώ αποκάλυψε στο περιοδικό «Αντιπληροφόρηση» ότι η εμπρηστική ουσία έχει εισαχθεί από την Ολλανδία και χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της φωτιάς σε πετρελαιοπηγές. Κριτική στο διπλό τρομοκρατικό χτύπημα άσκησε και η 17Ν. Με προκήρυξή της, που δημοσιοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 1981, υποστήριξε ότι ήταν «επιχειρησιακά ασυντόνιστες, όχι κατάλληλα προετοιμασμένες και πολιτικά επιβλαβείς».

Το ΜΙΝΙΟΝ περίπτερο, που έγινε πολυκατάστημα

Το 1983 το ΜΙΝΙΟΝ περνάει στα χέρια τού κράτους, αφού εντάχθηκε στις λεγόμενες «προβληματικές επιχειρήσεις». Το 1991 ο ιδρυτής του Γιάννης Γεωργακάς αποχτά και πάλι τον έλεγχο του καταστήματος, ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, τα δεδομένα αλλαγμένα, ώσπου το 1998 βάζει λουκέτο.

Πίσω στο 1934 ο Γιάννης Γεωργακάς μαζί με τον συνέταιρο του, άνοιξαν ένα περίπτερο που το ονόμασαν ΜΙΝΙΟΝ.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά το μαγαζί εξελίσσεται σε πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1000 άτομα προσωπικό.

Ηταν η επιχείρηση που δημιούργησε τις λίστες γάμου.

Καθιέρωσε τις εκπτώσεις και έδινε πριμ στο προσωπικό, εάν έκοβαν το κάπνισμα. Ήταν το πρώτο κατάστημα με κυλιόμενες σκάλες, που μάλιστα είχε και καφετέρια μέσα. 
Κάθε Χριστούγεννα υπήρχε Αγιος Βασίλης για τις καθιερωμένες φωτογραφίες με τα παιδιά, ενώ ο ιδιος ο Γιάννης Γεωργακάς μοίραζε σοκολάτες στους μικρούς επισκέπτες.  

Ο Κατράντζος από τον βορά 
Ηταν ουσιαστικά η πρώτη αλυσίδα καταστημάτων.

Ο Νίκος Κατράντζος ίδρυσε το πρώτο πολυκατάστημα Κατράντζος σπορ το 1939 στη Θεσσαλονίκη, με είδη για σπορ ένδυση και εξοπλισμό. Σύντομα επεκτάθηκε στην Αθήνα με μεγάλη ανταπόκριση κοινού. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact