Αντίδραση της Τεχεράνης για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία
Πρόταση με την οποία καλεί την κυβέρνηση του Ιράν να αναλάβει «αναλογική και ανταποδοτική» δράση μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία, την οποία είχε συμφωνήσει η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, κατέθεσε το ιρανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Fars News.
Ο Χοτζατολεσλάμ Μοτζιτάμπα Ζουλνουρί, ο οποίος ηγείται της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα πυρηνικά, δήλωσε πως η πρόταση καλεί την κυβέρνηση του Χασάν Ροχανί να εξασφαλίσει «τις απαραίτητες εγγυήσεις» από τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία. Αυτές είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ζουλνουρί, βουλευτής της πόλης Κομ, δεν προδιέγραψε ποιες εγγυήσεις θα επιδιωχθεί να διασφαλιστούν, αλλά είπε ότι αν δεν εκπληρωθούν, το Ιράν θα πρέπει να επαναλάβει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό βαθμό.
Ο Αλί Μοταχαρί, ένας βουλευτής από την Τεχεράνη, είπε πως υπάρχει μια «περιορισμένη ευκαιρία» για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να «προσφέρουν μια στέρεη εγγύηση» η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν να παραμείνει στη συμφωνία. «Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι πιθανό ότι θα εξέλθουμε από την πυρηνική συμφωνία ή θα λάβουμε άλλα βήματα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.