ΚΟΣΜΟΣ

«Κόλαση» στην Τουρκία για το αποτέλεσμα των εκλογών

«Παραποίηση» καταγγέλλει η αντιπολίτευση που καλεί τον κόσμο σε εγρήγορση μέχρι το πρωί

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν απόψε την «παραποίηση» των αρχικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών που μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζουν ότι το πρακτορείο –η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων– παραποιεί τα στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέντ Τεζτσάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του κόμματος στην Άγκυρα, είπε ότι το κόμμα καταμέτρησε 10.000 κάλπες που δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό λίγο πάνω από 46%. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του CHP για την προεδρία, συγκεντρώνει ποσοστό 40%.

«Το πρακτορείο Anadolu παραποιεί (τα αποτελέσματα). Καλώ τους εκπροσώπους μας στα εκλογικά τμήματα να μην εγκαταλείψουν, να μην αφήσουν ποτέ τις κάλπες», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο ίδιος ο Ιντζέ στο Twitter.

«Καλούμε όλους τους πολίτες στις 81 επαρχίες να πάνε μπροστά από την έδρα των τοπικών εκλογικών επιτροπών. Σταθείτε φρουροί στην Άγκυρα μέχρι νωρίς το πρωί», είπε από την πλευρά του ο Τεζτσάν.

Σύμφωνα με το Anadolu, με καταμετρημένο το 90,2% των ψήφων, ο Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 53,32% ενώ ο Ιντζέ λαμβάνει 30,4%. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) λαμβάνει 43,1% με καταμετρημένο το 90,17% των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές, το CHP 22,3%, το HDP 10,645 και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) 11,37%.

Το HDP, που πέρασε το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο, κάλσε επίσης τους υποστηρικτές του «να μην αφήσουν τις κάλπες, να προστατεύσουν τις ψήφους μέχρι την τελευταία στιγμή».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ανεξάρτητο δίκτυο παρατηρητών Fair Elections δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν το προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων και με ποσοστά μεγαλύτερα του αναγκαίου 50% των ψήφων (53,6% και 52,84% αντίστοιχα), σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Ωστόσο, το Anadolu αναφέρεται σε καταμέτρηση του 86,5% των ψήφων, ενώ η πλατφόρμα Free Elections βασίζεται στο 43,3% καταμετρημένων ψήφων, αναφέρει το live blog της εφημερίδας The Guardian

Ταυτόχρονα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRTWORLD ανακηρύσσει το Ταγίπ Ερντογάν νικητή, αλλά δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση από την Ανώτατη εκλογική επιτροπή και η αντιπολίτευση δηλώνει ότι έχει καταμετρηθεί λιγότερο του 50% των ψήφων.

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει: «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact