ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ: Ειλικρινής συζήτηση για δικαιότερη των βαρών στο ΝΑΤΟ

«Παρά τις διαφορές στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση»

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι οι 29 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση για μία δικαιότερη κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών.

«Μετά από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές που υπήρχαν στην αρχή της Συνόδου, τώρα υπάρχει κοινή κατανόηση των προκλήσεων και της αναγκαιότητας για αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

Επίσης, σημείωσε ότι από τότε που ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και ο Καναδάς αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες τους κατά 41 δισ. ευρώ.

Μακρόν: Οι συνομιλίες έγιναν με «ειλικρίνεια και σεβασμό»

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν μετρημένες και διεξήχθησαν με σεβασμό, παρά τα επικριτικά μηνύματα που έστελνε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη σύνοδο και στη διάρκειά της.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Τραμπ επέκρινε τη Γερμανία στο Twitter γι’ αυτό που αποκάλεσε εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια και στη διάρκεια της συνάντησης επέκρινε μέσω του Twitter τις χαμηλές, όπως υποστηρίζει, οικονομικές συνεισφορές των μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία.

«Διάβασα τα μηνύματα των 140 χαρακτήρων», είπε ο Μακρόν. «Οι συζητήσεις είχαν διαφορετικό τόνο. Ήταν ειλικρινείς, όμως δεν διατυπώθηκαν κατηγορίες ούτε επιδείχθηκε έλλειψη σεβασμού».

Ο Μακρόν δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητα καλή ιδέα να αυξηθεί ο στόχος για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ στο 4% του ΑΕΠ από το 2%, όπως πρότεινε ο Τραμπ.

Ο γάλλος ηγέτης δήλωσε πως ο Τραμπ δεν απείλησε να αποσυρθεί από τη συμμαχία εξαιτίας των δεσμεύσεων των ευρωπαίων συμμάχων της Ουάσινγκτον σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, αντίθετα απ’ ό,τι είχαν μεταδώσει μερικά μέσα ενημέρωσης.

«Όλοι συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες ευθυγραμμιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν το 2014», δήλωσε ο Μακρόν. «Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ εξέρχεται πολύ πιο ισχυρό».

Ερωτηθείς επίσης για τις έντονες επικρίσεις του Τραμπ σε βάρος της Γερμανίας, ο Μακρόν επανέλαβε πως «συνδέονται τα πεπρωμένα» του Παρισιού και του Βερολίνου και πως η Γερμανία είναι «ένας απαραίτητος εταίρος» της Γαλλίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact