ΚΟΣΜΟΣ

Ακατάλληλο για την προεδρία της ΕΚΤ θεωρεί η Ρώμη τον Γενς Βάιντμαν

Ο Μάριο Ντράγκι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου τον Οκτώβριο του 2019

Κορυφαίο στέλεχος της Λέγκας, του ακροδεξιού κόμματος που αποτελεί ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης συμμαχίας της Ιταλίας, εξέφρασε την Πέμπτη την αντίθεση της Ρώμης στο ενδεχόμενο ο Γενς Βάιντμαν να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προειδοποιώντας πως ο διορισμός του επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), στον θώκο θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2019, αφού ολοκληρωθεί η οκταετής θητεία του.

Η Γερμανία πιστεύεται πως θα διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία αυτού του θεσμού, δύο δεκαετίες μετά την εγκαθίδρυση της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ δεν έχει προταθεί επισήμως για το αξίωμα, αλλά ο Βάιντμαν θεωρείται από πολλούς αυτονόητος υποψήφιος.

Όμως ο Κλαούντιο Μπόργκι, βουλευτής της Λέγκας, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «ο Βάιντμαν δεν θα ήταν καλή επιλογή για την Ιταλία».

Ο Βάιντμαν χαρακτηρίζεται ιέραξ σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής και «οι απόψεις του», δηλαδή η εφαρμογή «περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε αποσύνθεση. Απεναντίας, η απόφαση του Ντράγκι να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών μελών της ΕΕ με το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κράτησε τη νομισματική ένωση μαζί», εξήγησε.

Ο Μπόργκι θεωρείται πως διαδραματίζει καίριο ρόλο στη χάραξη της πολιτικής της Λέγκας, που συγκυβερνά με το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), παρά το γεγονός ότι δεν ανέλαβε κάποιο κυβερνητικό αξίωμα.

Αν και η Ιταλία δεν μπορεί να προβάλει βέτο, παραδοσιακά οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης συναποφασίζουν για τις υποψηφιότητες, κατά συνέπεια η αντίθεση της Ιταλίας θα αποτελούσε μεγάλο εμπόδιο, σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Βάιντμαν έχει αποξενώσει αρκετούς στην Ευρώπη διότι εναντιώνεται στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, που πιστώθηκε την αναζωογόνηση της ανάπτυξης. Ορισμένοι δεν δίστασαν να του καταλογίσουν κακοπιστία σε μια περίοδο κρίσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ επικρίνει συχνά τη Ρώμη διότι δεν έχει μειώσει το χρέος της και είχε συγκρουστεί με τον κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Βάιντμαν είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο πως ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι κάποιος που θα σταματήσει το τύπωμα χρήματος, έπειτα από το πολυετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση.

Ο Μπόργκι, δηλωμένος ευρωσκεπτικιστής, συγγραφέας μιας μπροσούρας της Λέγκας με τον αυτοεπεξηγηματικό τίτλο «Stop στο ευρώ», πρόσθεσε πως θα ήταν πρόωρο να πει ποιον θα υποστηρίξει η Ρώμη για τη διαδοχή του Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ.

Με τον ιταλό πρόεδρο της ΕΚΤ να αποχωρεί του χρόνου, η Ρώμη θέλει να διατηρήσει επιρροή στα ανώτατα κλιμάκια του θεσμού, και θα επιδιώξει την ανάδειξη ενός Ιταλού στη θέση της Ντανιέλ Νουί, της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, η θητεία της οποίας τερματίζεται την 31η Δεκεμβρίου.

Πηγές προσκείμενες στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας λένε ότι ο Αντρέα Ενρία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, θα είναι ένας από τους υποψήφιους για τη διαδοχή της Νουί. Άλλος ένας δυνητικός υποψήφιος θεωρείται ο Ινιάτσο Αντζελόνι, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω ονόματα. Η Ιταλία θα επιδιώξει να προταθούν ικανοί άνθρωποι που τους ενδιαφέρουν τα ιταλικά συμφέροντα» για να αναλάβουν «όλες τις ευρωπαϊκές κορυφαίες θέσεις», είπε ο Μπόργκι.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact