ΚΟΣΜΟΣ

Η διαμάχη για τη λεσβιακή ταινία έφτασε μέχρι τα δικαστήρια

Η ταινία προβλήθηκε στις Κάννες τον περασμένο Μάιο, αλλά απαγορεύτηκε στην Κένυα

Το πρώτο κενυάτικο φιλμ που προβλήθηκε ποτέ στο Φεστιβάλ των Καννών και πραγματεύεται τον ομοφυλοφιλικό έρωτα, θα προβληθεί για μια εβδομάδα σε κινηματογραφικές αίθουσες του Ναϊρόμπι, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου.

Ο λόγος για την ταινία «Rafiki» που στη γλώσσα των Σουαχίλι σημαίνει «φίλος» και η οποία έχει ως βασικό θέμα την ιστορία αγάπης δυο γυναικών που ερωτεύονται και συνάπτουν σχέση.

Η ταινία προβλήθηκε στις Κάννες τον περασμένο Μάιο, αλλά απαγορεύτηκε στην Κένυα, μια χώρα που η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, καθώς σύμφωνα με το εγχώριο Συμβούλιο Ταξινόμησης Ταινιών «προσπαθεί να νομιμοποιήσει το λεσβιακό ειδύλλιο».

Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, η δικαστής Βιλφρίντα Οκβάνι αποφάσισε να επιτρέψει την προβολή της ταινίας σε κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας για επτά ημέρες, ώστε να μπορέσει η ταινία να θέσει υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.

Στην απόφασή της ανέφερε μεταξύ άλλων πως «δεν είμαι πεπεισμένη ότι η κοινωνία της χώρας είναι τόσο αδύναμη ώστε τα ηθικά της θεμέλια να κλονιστούν από ένα τέτοιο φιλμ».

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ταξινόμησης Ταινιών της χώρας, Εζέκιελ Μουτούα, πάντως έχει διαφορετική άποψη, την οποία εξέφρασε ανοιχτά μέσω twitter. «Θα ήταν τραγωδία και ντροπή να έχουμε ομοφυλοφιλικά φιλμ να αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα της χώρας μας. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ο τρόπος ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η σκηνοθέτης της ταινίας, Βανούρι Καχίου δεν έκρυψε την χαρά της για την εξέλιξη. «Το σύνταγμά μας είναι δυνατό! Ευχαριστούμε την ελευθερία της έκφρασης! Τα καταφέραμε! Σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες του Ναϊρόμπι», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.

Όπως ανακοινώθηκε η προβολή της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες του Ναϊρόμπι θα ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 του μηνός.


Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact