ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη | Ποιες οι επιπτώσεις από τα φυτοφάρμακα στην υγεία και το περιβάλλον

Κάθε μέρα 5 Έλληνες δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα. Εσπερίδα γι’ αυτό το «καυτό» θέμα διοργανώνεται το Σάββατο στη Σητεία.

«Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στην υγεία και το περιβάλλον» είναι το θέμα της 4ης Επιστημονικής Εσπερίδας που διοργανώνεται για το Σάββατο 17 Νοεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας (οδός Κονδυλάκη 23), με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Σητείας, το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας (ΟΑΣ Α.Ε.) και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συνδιοργανωτές είναι το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Σητείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας. Η εσπερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, της Περιφέρειας Κρήτης και της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «κάθε μέρα καταναλώνονται στη χώρα μας 82 τόνοι φυτοφαρμάκων, με μέσο ημερήσιο κόστος 450.000 ευρώ. Κάθε μέρα 5 Έλληνες δηλώνονται στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων με συμπτώματα δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα, εκ των οποίων τα 2 είναι παιδιά. Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και οι δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στην Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας.

Το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών. Τα αποτελέσματα μελετών και ερευνών στην Κρήτη δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνων, αυτοάνοσων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων που οφείλονται σε φυτοφάρμακα.

Η ημερίδα θα είναι υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού, καθηγητή και διευθυντή Τομέα Μορφολογίας του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αριστείδη Τσατσάκη».

Πηγή: neakriti.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact