ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό σε ξενοδοχείο της Κένυας

Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις – Τουλάχιστον 15 νεκροί

Σφοδρά πυρά ακούστηκαν ξανά στις 07:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) στο κτιριακό συγκρότημα στην πρωτεύουσα της Κένυας όπου εισέβαλαν χθες Τρίτη μέλη της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ξέσπαγαν σποραδικά ανταλλαγές πυρών και ακούγονταν εκρήξεις, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης δεκάδων παγιδευμένων.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε «τουλάχιστον 15 ανθρώπους», επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, προσθέτοντας πως στα θύματα «συγκαταλέγονται και ξένοι». Η επιχείρηση των σωμάτων ασφαλείας στο κτιριακό συγκρότημα, που αποτελείται από ένα ξενοδοχείο, εστιατόρια και κτίρια γραφείων, βρίσκεται «πάντα σε εξέλιξη», επιβεβαίωσαν επίσης οι δύο πηγές, τονίζοντας πως οι αστυνομικοί δεν έχουν ακόμη μπορέσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα τμήματά του.

Στο μεταξύ οικογένειες ανθρώπων που εργάζονταν στο συγκρότημα συνέρρεαν στο νεκροτομείο του Ναϊρόμπι όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των 15 πτωμάτων που μεταφέρθηκαν εκεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Σεμπάμπ, άρχισε χθες μετά τις 15:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), με μια ισχυρή έκρηξη στον χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος και κατόπιν την πυροδότηση της βόμβας με την οποία είχε ζωστεί ένας καμικάζι στο φουαγιέ του ξενοδοχείοy Dusit, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πολλά από τα θύματα γευμάτιζαν στο εστιατόριο Secret Garden, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ανάμεσα στα θύματα είναι 11 Κενυάτες, ένας Αμερικανός και ένας Βρετανός, σύμφωνα με το προσωπικό του νεκροτομείου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης των ΗΠΑ σκοτώθηκε στην επίθεση. Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας είναι ανάμεσα στους τραυματίες.

Τουλάχιστον δύο πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί.

Άνθρωποι παγιδευμένοι στο συγκρότημα έστελναν απεγνωσμένα μηνύματα σε οικείους τους και στις αρχές ζητώντας βοήθεια. Σύμφωνα με έναν τραυματιοφορέα που μίλησε στο Ρόιτερς, υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον δύο ομάδες ανθρώπων που είναι πάντα παγιδευμένοι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα και ανάμεσά τους αρκετοί είναι τραυματίες.

Νωρίτερα, το κενυατικό υπουργείο Εσωτερικών είχε διαβεβαιώσει πως ο χώρος του κτιριακού συγκροτήματος ήταν «ασφαλής». «Η εκκαθαριστική επιχείρηση συνεχίζεται. Δεν υπάρχει πλέον απειλή για τους πολίτες», ανέφερε το υπουργείο μέσω Twitter — κάτι που διαψεύστηκε εκ των πραγμάτων, με τις νέες ανταλλαγές πυρών.

Αστυνομικοί είπαν πως πιστεύουν ότι στόχος των μελών της Σεμπάμπ που εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα ήταν μια διάσκεψη που οργάνωνε μια αμερικανική εταιρεία και στην οποία επρόκειτο να συμμετάσχουν πολλοί Αμερικανοί· όμως η τοποθεσία όπου θα γινόταν η εκδήλωση άλλαξε την τελευταία στιγμή.

Η χθεσινή επίθεση στο Ναϊρόμπι ανακάλεσε στη μνήμη πολλών την επίθεση το 2013 στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall (67 νεκροί), στην ίδια συνοικία.

Διαπράχθηκε μάλιστα μία ημέρα μετά την απόφαση κενυατικού δικαστηρίου να προσαχθούν σε δίκη τρεις άνδρες τους οποίους βαρύνουν υποψίες για συνέργεια στην πολύνεκρη επίθεση στο Ουέστγκεϊτ, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα. Οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο σκοτώθηκαν, έπειτα από μια πολιορκία η οποία είχε διαρκέσει περίπου 80 ώρες.

Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ δεν ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει διαπράξει η Σεμπάμπ στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια: σχεδόν 150 άνθρωποι, οι περισσότεροι νεαροί φοιτητές, είχαν σκοτωθεί στην επίθεση των τζιχαντιστών στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015.

Ενώ την 7η Αυγούστου 1998, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι είχε στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους και είχε τραυματίσει άλλους 5.000.

Η Σεμπάμπ διατείνεται ότι εξαπολύει επιθέσεις στην Κένυα για να εκδικηθεί για τη δράση των κενυατικών στρατευμάτων στη Σομαλία. Οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στο σομαλικό έδαφος εντός των ορίων της δράσης της AMISOM, της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που υποστηρίζει την αδύναμη σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact