ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 24.000 ζημιές από φυσικές καταστροφές δηλώθηκαν σε ασφαλιστικές την τελευταία 25ετία

Πάνω από 24.000 ζημιές που προκλήθηκαν από καταστροφικά γεγονότα (σεισμοί, πυρκαγιές, βροχοπτώσεις κ.ά.) δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα, από το 1993 έως το 2018.

Για τις ζημιές αυτές τα ποσά απαίτησης υπερβαίνουν συνολικά τα 358 εκατ. ευρώ.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα παραπάνω προκύπτουν από συγκεντρωτική μελέτη που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το πλήθος δηλωθεισών ζημιών και το ποσό απαίτησης για συγκεκριμένα περιστατικά καταστροφών μεγάλης έκτασης και έντασης κατά την χρονική περίοδο 1993-2018.

Συνολικά, οι αιτίες που προκάλεσαν τις ζημιές στις καταγραφές της ΕΑΕΕ μεταξύ των ετών 1993-2018 είναι πέντε: χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις (συμπεριλαμβανομένων φαινομένων ανεμοστρόβιλου και πλημμύρας), δασικές πυρκαγιές, σεισμός και ταραχές.

Τα περιστατικά που καταγράφηκαν κατανέμονται στην Αττική (10), στην Αττική κυρίως αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα (10) και από ένα στις Ζάκυνθο, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Κεφαλλονιά, Κρήτη, Κω, Λευκάδα και Ρόδο.

Από τις παραπάνω αιτίες ζημιάς, προκλήθηκαν 24.106 δηλωθείσες ζημιές με ποσό συνολικής απαίτησης 358,8 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, τα περιστατικά έντονων βροχοπτώσεων που προκαλούν καταστροφές στην Ελλάδα εμφανίζονται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια ενώ υπογραμμίζεται ότι στη μελέτη έχει περιληφθεί και η καταγραφή δύο περιστατικών πολιτικών ταραχών, ως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από πλευράς ποσού απαίτησης για αποζημίωση από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Με αφορμή τα αποτέλεσμα της έρευνας, ο κ. Ε. Μοάτσος, μέλος Δ.Σ. και πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ δήλωσε: «Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς στην κάλυψη των οικονομικών απωλειών που προκύπτουν από καταστροφικά γεγονότα είναι διαχρονικά εξαιρετικά σημαντικός. Σε κάθε συμβάν ο μηχανισμός των ασφαλιστικών εταιριών ενεργοποιείται άμεσα με στόχο την όσο το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών των ασφαλισμένων μας.

Τα φυσικά φαινόμενα στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως φαίνεται να αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση τα τελευταία χρόνια. Ως κοινωνία και ως Κράτος οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών που προκύπτουν, οι οποίες είναι συχνά μεγάλες και δύσκολα μπορούν να καλυφθούν από τους ίδιους τους πολίτες. Η ασφαλιστική αγορά, ξεκινώντας από το σεισμό, επεξεργάζεται συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση με την Πολιτεία, προς όφελος όλων των μερών και κυρίως των πολιτών».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact