ΚΟΣΜΟΣ

Έβδομος νεκρός στις διαδηλώσεις στην Αϊτή, πεδίο μάχης οι δρόμοι στην πρωτεύουσα

«Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προσφέρει τροφή και νερό στον λαό της οφείλει να παραιτείται»

Συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών στην Αϊτή, όπου εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα μεγάλοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί, με κύριο αίτημα των πολιτών την παραίτηση του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε χθες τη ζωή του, μερικές δεκάδες μέτρα από τα γραφεία της προεδρίας, η πρόσβαση στα οποία είχε αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου άρχισε ο ξεσηκωμός των πολιτών της Αϊτής, την περασμένη Πέμπτη. Αϊτινός δημοσιογράφος τραυματίστηκε από σφαίρα στον πήχη του χεριού σε δρόμο στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και τους νεαρούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ζουν σε λαϊκές συνοικίες, ήταν εξαιρετικά σφοδρές. Οι δύο ομάδες αντάλλασσαν από απόσταση πέτρες και δακρυγόνα. Στην περιφέρεια της μεγαλύτερης πλατείας της Αϊτής, όπου το πλήθος ολοκλήρωσε την πορεία του, έγιναν ορισμένες λεηλασίες σε καταστήματα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτή είναι μια λαϊκή εξέγερση: οι Αϊτινοί καταλαμβάνουν τους δρόμους και είναι σαφές ότι ο Ζοβενέλ δεν έχει καμιά άλλη επιλογή παρά να υποβάλει παραίτηση» είπε ένας από τους διαδηλωτές καθώς η πορεία κινείτο, ακόμη σχετικά ήρεμα, στους δρόμους της πρωτεύουσας. «Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προσφέρει τροφή και νερό στον λαό της οφείλει να παραιτείται».

Η Αϊτή έχει βυθιστεί από την 7η Φεβρουαρίου σε σοβαρή πολιτική κρίση. Η χώρα έχει παραλύσει εξαιτίας των διαδηλώσεων στις μεγάλες πόλεις και σε πολλές από αυτές έχουν στηθεί  οδοφράγματα σε κεντρικούς άξονες.

Προχθές Τρίτη, 78 κρατούμενοι στη φυλακή μιας μικρής πόλης στο νότο απέδρασαν, εκμεταλλευόμενοι το ότι σε κοντινή απόσταση βρισκόταν σε εξέλιξη αντικυβερνητική διαδήλωση, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η έρευνα που διενεργείται αναμένεται να οδηγήσει στην εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε η μαζική απόδραση.

Η λαϊκή οργή έχει στραφεί πλέον στο πρόσωπο του Μοΐζ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο χρόνια. Οι διαδηλωτές τον κατηγορούν ότι όχι απλά αθέτησε τις υποσχέσεις του, αλλά επιδείνωσε τη φτώχεια και επέτρεψε να συνεχιστούν φαινόμενα διαφθοράς. Ο Αϊτινός πρόεδρος ως τώρα συνεχίζει να σιωπά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact