ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίπτει τις κατηγορίες περί αυταρχισμού ο μαέστρος της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου

Εκστρατεία δυσφήμησής του καταγγέλλει ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ

Ο Ισραηλινοαργεντινός διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες περί αυταρχισμού που του απηύθυναν πρώην μουσικοί της ορχήστρας του στην Staatsoper, την Κρατική Όπερα του Βερολίνου.

Μετά τις πρώτες ανώνυμες επικρίσεις στον Τύπο, πρώην μέλη της Σταατσκαπέλε, της ορχήστρας της όπερας αυτής, όπως ο τυμπανιστής Βίλι Χίλγκερς, επιτέθηκαν στις μεθόδους του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, ο οποίος βρίσκεται από το 1992 στη θέση του διευθυντή της ορχήστρας της Σταατσόπερ και θα παραμείνει σ’ αυτή τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Το κείμενο του Χίλγκερς, που αναρτήθηκε στο Facebook, εγκρίθηκε και από άλλους μουσικούς.

Ο μουσικός, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνει κυρίως λόγο για «κατάθλιψη» που οφειλόταν, σύμφωνα με τον ίδιο, στο αυταρχικό στυλ του 76χρονου Μπάρενμποϊμ και διαβεβαιώνει πως και άλλοι μουσικοί σκέπτονται όπως ο ίδιος, όμως δεν τολμούν να το πουν δημοσίως, επειδή φοβούνται ότι θα τους διώξουν από την Staatskapelle.

«Ασφαλώς και τον θυμάμαι (τον Χίλγκερς). Όμως το ζήτημα είναι: αν τον αντιμετώπισα με άδικο τρόπο, γιατί έμεινε εδώ για 12 ή 13 χρόνια; Αμφιβάλλω για την καλή πίστη του σ’ αυτή την υπόθεση», δήλωσε ο Μπάρενμποϊμ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος τυμπανιστής «είχε ρυθμικές αδυναμίες». «Του μίλησα γι’ αυτές και ασφαλώς τον επέκρινα, αυτή είναι η δουλειά μου».

Για τον Ισραηλινοαργεντινό μαέστρο, η εκστρατεία αυτή συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για να παραταθεί η θητεία του στη θέση του μουσικού διευθυντή της ορχήστρας. Είναι εξάλλου ισόβιος διευθυντής ορχήστρας της Staatskapelle.

Οι επικρίσεις αυτές «συνδέονται με μια εκστρατεία με στόχο να με εμποδίσουν να παραμείνω στο Βερολίνο», πιστεύει ο Ντανιέλ Μπάρενμποϊμ. «Διαφορετικά οι κατηγορίες θα είχαν διατυπωθεί πέρυσι, πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Δεν είναι ότι ήμουν πάντα καλός και έγινα ξαφνικά κακός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «μουσικό κλίμα» είναι θαυμάσιο στους κόλπους της ορχήστρας. Λέει πως οι επικριτές του είναι «ένα, δύο ή πέντε πρόσωπα που δεν είναι εντελώς ικανοποιημένα». «Ίσως να είμαι κάπως υπερβολικά αργός με τα τέμπο μου για ορισμένους, κάπως υπερβολικά γρήγορος για άλλους, κάπως υπερβολικά ενθουσιώδης για τους μεν, υπερβολικά ψυχρός για τους άλλους», υπογραμμίζει.

«Ο διευθυντής της ορχήστρας καθορίζει την ταχύτητα και την ένταση. Απ’ αυτή την άποψη, είναι σαν ένας δικτάτορας — ασφαλώς και είμαι κι εγώ», τονίζει.

Παιδί θαύμα και ταλαντούχος πιανίστας, ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ έχει διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact