ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Μουσουλίνι έκανε μερικά θετικά πράγματα»

Σάλος από τη δήλωση του προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι

Ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι «έκανε μερικά θετικά πράγματα» επί των ημερών του καθεστώτος του, υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο δεξιός πολιτικός Αντόνιο Ταγιάνι, πυροδοτώντας αντιδράσεις.

«Πριν κηρύξει πόλεμο εναντίον όλου του κόσμου, μιμούμενος τον [δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας Αδόλφο] Χίτλερ· πριν να θεσπίσει τους ρατσιστικούς νόμους· πριν από την τραγική υπόθεση Ματεότι, έκανε μερικά θετικά πράγματα, έφτιαξε υποδομές στη χώρα μας», είπε ο Ταγιάνι στη συνέντευξή του στο Radio24.

«Δεν είμαι φασίστας, δεν ήμουν ποτέ φασίστας. Αλλά αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι, έφτιαξε δρόμους, γέφυρες, κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης της χώρας μας [από τους βαλτότοπους]. Όταν κάνεις μια ιστορική κρίση, πρέπει να είναι αντικειμενικός», πρόσθεσε.

Το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι κυβέρνησε την Ιταλία από το 1922 ως το 1943.

Ο Τζάκομο Ματεότι ήταν σοσιαλιστής βουλευτής της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε ανοικτά ότι το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (Partito Nazionale Fascista, PNF) του Μουσολίνι διέπραξε μαζική νοθεία, πριν απαχθεί και δολοφονηθεί από τους φασίστες το 1924.

Οι ρατσιστικοί νόμοι θεσπίστηκαν το 1938.

Η Ιταλία μπήκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας, το 1940.

Ο Ταγιάνι έκανε τις επίμαχες δηλώσεις στο τοκ σόου «La Zanzara» («Το Κουνούπι»), μια αμφιλεγόμενη εκπομπή οι συντελεστές της οποίας έχουν αποκτήσει φήμη για την ικανότητά τους να εκμαιεύουν πολιτικά μη ορθές δηλώσεις από τους καλεσμένους τους.

Ο πρόεδρος του ΕΚ είναι επίσης αντιπρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σάλο το 2013, όταν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος δήλωσε πως πέραν των ρατσιστικών νόμων που θέσπισε, ο Μουσολίνι ήταν ένας ηγέτης που «από πολλές άλλες απόψεις τα είχε πάει καλά».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, ο Ούντο Μπούλμαν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ταγιάνι «απίστευτες».

«Πώς είναι δυνατόν ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωρίζει τη φύση του φασισμού;», διερωτήθηκε ο Μπούλμαν, στέλεχος του SPD, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Επίσης μέσω Twitter, ο Ταγιάνι ανταπάντησε «ντροπή σε όσους διαστρεβλώνουν όσα υποτίθεται πως είπα». «Πάντα ήμουν πεπεισμένος αντιφασίστας και δεν επιτρέπω σε κανέναν να υπονοεί κάτι άλλο», πρόσθεσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact