ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε μάχες με τους τζιχαντιστές

Έκκληση Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας για αποκλιμάκωση

Τουλάχιστον 35 μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, μια περιοχή όπου έχουν αναζωπυρωθεί οι μάχες εδώ και πολλές εβδομάδες.

Από τα τέλη Απριλίου το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Ρώσοι σύμμαχοί του έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ και στα γειτονικά εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ορισμένοι τομείς ελέγχονται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Από την Κυριακή, διεξάγονται μάχες με τους τζιχαντιστές σε μια ζώνη στη βορειοανατολική επαρχία της Λαττάκειας, που συνορεύει με εκείνη του Ιντλίμπ, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία από το 2011. Τουλάχιστον 19 τζιχαντιστές και 16 φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν, ανέφερε η ίδια πηγή.

Σήμερα, το συριακό καθεστώς και η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε διάφορους τομείς που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Από τους βομβαρδισμούς αυτούς στην κοινότητα Καφράνμπελ τέθηκε εκτός λειτουργίας ένα κέντρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης διασωστών Λευκά Κράνη. «Δύο πύραυλοι έπληξαν το κέντρο» το προσωπικό του οποίου δεν βρισκόταν εκεί, γιατί είχε φύγει λίγο νωρίτερα για να πάει σε ένα γειτονικό χωριό όπου είχαν σημειωθεί επίσης βομβαρδισμοί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ντόπιος διασώστης.

Από την πλευρά του, το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana, μετέδωσε ότι ένα παιδί σκοτώθηκε και ακόμη πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρουκέτες που στόχευαν μια κοινότητα που ελέγχεται από το καθεστώς στην επαρχία Χάμα.

Η κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων είναι η πιο βίαιη αφότου η Ρωσία, η οποία στηρίζει τη Δαμασκό, και η Τουρκία, η οποία στηρίζει ορισμένες ανταρτικές οργανώσεις, ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο πέρυσι ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στο Ιντλίμπ.

Έκκληση για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιντλίμπ και ευρύτερα στη βορειοδυτική Συρία απηύθυναν σήμερα από κοινού η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Όφις τονίζεται ότι οι τρεις χώρες «ανησυχούν πολύ» για την κατάσταση και για τις εχθροπραξίες στην περιοχή.

«Τις τελευταίες ημέρες, ο άμαχος πληθυσμός βομβαρδίστηκε σφοδρά από το συριακό καθεστώς και τη Ρωσία. Πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές και καθημερινοί βομβαρδισμοί ενώ (…) άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως τις χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ, ενέτειναν τις επιθέσεις τους. (…) Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση πρέπει να σταματήσει» κυρίως επειδή «υπονομεύει την προοπτική μιας βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης», τονίζουν οι τρεις χώρες.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος δεν συνιστούν «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» αλλά μια «ανελέητη ανακατάληψη» της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact