ΚΟΣΜΟΣ

Τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών

Ρευστή η κατάσταση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ανώτερες θέσεις στην Ε.Ε.

Στις Βρυξέλλες, σε μια άτυπη σύνοδο θα συναντηθούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην πρώτη τους προσπάθεια να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις ανώτερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσά τους και στον πρόεδρο, μετά τις ευρωεκλογές που επέφεραν πλήγμα στα βασικά κεντρώα κόμματα.

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διατήρησε τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όμως έχασε περισσότερες από 30, ενώ και οι κεντροαριστεροί Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες υπέστησαν απώλειες, όμως παραμένουν στη δεύτερη θέση.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στηρίζει το αίτημά του να αναλάβει την Κομισιόν στο λεγόμενο σύστημα των Spitzenkandidaten, το οποίο υιοθετήθηκε το 2014 για να ενισχύσει την προσέλευση των ψηφοφόρων. Ωστόσο η υποψηφιότητά του δεν είναι αποδεκτή από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν έχει προγραμματίσει συζητήσεις με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενόψει της σημερινής άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος βασίζεται στη στήριξη οκτώ ηγετών κρατών της φιλελεύθερης οικογένειας και θα αναζητήσει τη στήριξη πέντε ακόμη σοσιαλιστών ηγετών, επικεφαλής των οποίων είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντεθ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ στο Παρίσι.

«Κάποιοι ηγέτες κρατών θα προσπαθήσουν ενδεχομένως να τορπιλίσουν κάποιον Spitzenkandidat, αλλά όχι όλο το σύστημα των Spitzenkandidaten», εκτίμησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται αντιπαράθεση για τον επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι -που είδαν τις έδρες τους να αυξάνονται- αμφισβητούν τον αυτόματο διορισμό του υποψηφίου της πιο ισχυρής ομάδας, αλλά παράλληλα δεν επιθυμούν να λάβουν την απόφαση αυτή οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή 376 ψήφους. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνάντηση στις 10: 00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Πέντε ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αλλάξουν επικεφαλής τους επόμενους μήνες: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Ιουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ θα επιλεγεί και ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact