ΚΟΣΜΟΣ

Ένας νεκρός από την έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι

Νέφος τέφρας έχει καλύψει το ιταλικό νησί

Το ηφαίστειο στο νησάκι Στρόμπολι εξερράγη σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο και περικλείοντας τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό σε ένα νέφος τέφρας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και τοπικοί αξιωματούχοι.

Ένα στέλεχος υπηρεσιών διάσωσης είπε ότι το θύμα πιστεύεται ότι ήταν τουρίστας που έκανε περίπατο και σκοτώθηκε από τις πέτρες που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε.

Από την αναπάντεχη έκρηξη προκλήθηκαν και πυρκαγιές στη δυτική πλευρά του νησιού που βρίσκεται στα βόρεια της Σικελίας. Στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις από γειτονικά νησιά ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί και ένα Canadair.

«Είδαμε την έκρηξη από το ξενοδοχείο. Ακούστηκε ένας δυνατός βρυχηθμός», είπε η Μικέλε Φαβορίτο, που εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Φίκο Γκράντε, στην ανατολική πλευρά του νησιού. «Βουλώσαμε τ’ αυτιά μας και μετά ένα σύννεφο στάχτης μας κάλυψε. Ο ουρανός καλύφθηκε από στάχτη, ένα πολύ μεγάλο σύννεφο», πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Φιόνα Κάρτερ, μια Βρετανίδα τουρίστρια στο νησί Παναρέα, που απέχει 27 χιλιόμετρα από το Στρόμπολι, άκουσε επίσης την έκρηξη. «Γυρίσαμε και είδαμε ένα μανιτάρι καπνού να βγαίνει από το Στρόμπολι. Σοκαριστήκαμε. Η καυτή λάβα άρχισε να τρέχει στην πλαγιά, προς το χωριουδάκι Τζινόστρα», αφηγήθηκε. «Το σύννεφο μεγάλωνε ολοένα, ήταν άσπρο και γκρι. Κάλυψε το Τζινόστρα και μετά ολόκληρο το Στρόμπολι. Πολλά σκάφη απέπλευσαν για το Στρόμπολι», συνέχισε.

Ο Στέφανο Μπράνκα, του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, είπε ότι επρόκειτο για μια παροξυσμική ηφαιστειακή έκρηξη, ένα σπάνιο γεγονός μεγάλης έντασης.

Οι τουρίστες συχνά ανεβαίνουν στην κορυφή του ηφαιστείου, στα 924 μέτρα, για να δουν τον κρατήρα του. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν κάποιος βρισκόταν εκεί τη στιγμή της έκρηξης. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο geology.com το Στρόμπολι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και από το 1932 καταγράφονται σχεδόν διαρκώς εκρήξεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact