ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτο κρας τεστ Γερμανίας-Βρετανίας με τον Μπόρις Τζόνσον στο τιμόνι

Αντίθετη η Καγκελάριος με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Στο Βερολίνο αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον όπου για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οι συνομιλίες των Τζόνσον και Μέρκελ δεν πρόκειται να είναι εύκολες. Η Μέρκελ, που πάντα τάσσεται σθεναρά υπέρ της ΕΕ, προειδοποιεί εδώ και χρόνια εναντίον του προστατευτισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη και έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τη θλίβει η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην άλλη πλευρά του τραπεζικού, ο Μπόρις Τζόνσον είναι το πρόσωπο της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης που έγινε πριν από το δημοψήφισμα του 2016, που έβαλε τη Βρετανία στην άγουσα της εξόδου από την 28μελή ΕΕ.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών ακολουθούν την επίδοση επιστολής του Τζόνσον στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία αναφέρεται στα προβλήματα που βλέπει στη Συμφωνία Αποχώρησης του Νοεμβρίου, που διαπραγματεύθηκε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι.

Στην επιστολή του ο Τζόνσον απαιτεί να διαγραφεί από το κείμενο ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός ασφαλείας για την αποφυγή της δημιουργίας σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το λεγόμενο backstop, που χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό» μέτρο, που «αντίκειται προς την εθνική κυριαρχία του ΗΒ».

Το λεγόμενο backstop σχεδιάστηκε από τις Βρυξέλλες και την προηγούμενη κυβέρνηση στο Λονδίνο εν είδει εγγύησης, για να εξασφαλιστεί ότι τα σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και την Ιρλανδία, χώρα μέλος της ΕΕ, θα μείνουν ανοιχτά μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Dpa.

Πριν από τη συνάντησή της με τον Τζόνσον, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε χθες Τρίτη την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αποχώρησης. Η καγκελάριος επανέλαβε επίσης ότι πιστεύει πως το διαζύγιο χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει απειλήσει ανοικτά να προχωρήσει στο no-deal Brexit αν δεν έχει επιτύχει τις αλλαγές που αξιώνει στη συμφωνία ως την 31η Οκτωβρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact