ΚΟΣΜΟΣ

Αμμόχωστος: Φωτογραφίες της περίκλειστης πόλης μετά από δεκαετίες

«Παραστάσεις που κάθονται σαν κόμπος στο λαιμό μου»

Με μελανά χρώματα περιγράφει ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι το τι ένιωσε κατά την επίσκεψή του στα Βαρώσια της περίκλειστης Αμμοχώστου.

«Παραστάσεις που κάθονται σαν κόμπος στο λαιμό μου, με πόνο, με ξεσηκωμό, με ντροπή, αναζητώ αυτή τη λέξη. Μια μόνο λέξη μπόρεσα να βρω: “λυπάμαι”», αναφέρει ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι, που, σύμφωνα με το politis.com.cy, πήγε με την ομάδα των δημοσιογράφων στην επίσκεψη που διοργάνωσε ο Τουρκοκύπριος  «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι, 25 χρόνια μετά την πρώτη φορά που είχε βρεθεί σε δημοσιογραφική αποστολή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η Γενί Ντουζέν έχει 8σελιδο αφιέρωμα στα Βαρώσια με φωτογραφικό υλικό, περιγραφή της κατάστασης που είδαν οι δημοσιογράφοι χθες, την ενημέρωση που έτυχαν από στρατιωτικούς και από τον «υπεξ» που ήταν μαζί τους.

«Μνημονεύσαμε μια νεκρή πόλη, χωρίς να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον δολοφόνο της. ‘Όταν μια πόλη πεθαίνει, πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι. Πεθαίνουν τόσα όνειρα, τόσες στιγμές. Μια πόλη δεν μένει με τον θάνατο μόνο, πεθαίνουν και χιλιάδες ελπίδες, συνεχίζει στο άρθρο του ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι που διερωτάται τί θέλουν οι αναγνώστες να τους περιγράψει, τους κάκτους που βγήκαν από το μπετόν ή την παλιά ταμπέλα με λάμπες νέον μια γνωστής μάρκας που σάπισε. «Τα ρολά στην καφετέρια του Νίκου που κατέβηκαν 45 χρόνια πριν; Τις γάτες που μεγαλώνουν στις αυλές σπιτιών με σπασμένα παντζούρια ή για τα δωμάτια χωρίς φώτα και με κλειστές κουρτίνες;».

Το σχόλιο της Κυπριακής πλευράς

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε σήμερα τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι «ο κ. Οζερσάι με τις χθεσινές σκηνές έπαιξε με τα αισθήματα, έπαιξε με τον πόνο των Αμμοχωστιανών, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να βλέπεις φωτογραφίες από το σπίτι σου 45 χρόνια μετά.

Εμείς θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο του κόσμου. Η συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με την κα Λουτ θα είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με ένα και μοναδικό στόχο: την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact