ΚΟΣΜΟΣ

Σε αδιανόητα ύψη έχει φτάσει στο Μεξικό η δολοφονική μανία των καρτέλ

Μέσα σε 13 χρόνια έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.000 μυστικοί ομαδικοί τάφοι με 5.000 πτώματα

Πάνω από 3.000 μυστικοί τάφοι, που περιείχαν σχεδόν 5.000 πτώματα, έχουν βρεθεί στο Μεξικό αφότου η κυβέρνηση της χώρας ανέπτυξε το 2006 τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τα καρτέλ των ναρκωτικών, αποκαλύπτει κυβερνητική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

Μέσα σε 13 χρόνια, το κύμα βίας που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 και πλέον ανθρώπους. Ειδικοί επισημαίνουν ότι η εμπλοκή του μεξικανικού στρατού συνέβαλε στον κατακερματισμό των καρτέλ σε μικρότερες, πιο αιμοδιψείς συμμορίες.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη τόσο μεγάλου αριθμού μυστικών ομαδικών τάφων», σημείωσε η Κάρλα Κιντάνα Οσούνα, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τις έρευνες για τους εξαφανισθέντες, η οποία παρουσίασε την έκθεση με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας των θυμάτων εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.

Η εθνική επιτροπή ερευνών, η αποστολή της οποίας είναι να εξακριβώσει την τύχη των τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων που θεωρούνται αγνοούμενοι στο Μεξικό, ανακοίνωσε πως έχουν βρεθεί 3.024 μυστικοί ομαδικοί τάφοι, που περιείχαν τουλάχιστον 4.974 πτώματα.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη φορά από το 2006 που οι αρχές δημοσιοποιούν ένα πανόραμα για αυτό το εξαιρετικά οδυνηρό ζήτημα.

Ενώ τα στοιχεία παρουσιάζονταν στο εσωτερικό του προεδρικού παλατιού στην πρωτεύουσα, συγγενείς θυμάτων και μέλη οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωναν έξω από το κτίριο.

«Πού είναι τα παιδιά μας;» έγραφαν πλακάτ και πανό πολλών ανθρώπων που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, μαζί με φωτογραφίες αγνοουμένων.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο νέος κεντροαριστερός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την 1η Δεκεμβρίου, ως την 14η Αυγούστου, έχουν εντοπιστεί 522 μυστικοί ομαδικοί τάφοι που περιείχαν τουλάχιστον 671 πτώματα.

Μόλις τα 200 από αυτά έχουν αναγνωριστεί και 116 έχουν παραδοθεί στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τα δεδομένα της επιτροπής.

Στα μεξικανικά νεκροτομεία επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς έχουν συσσωρευθεί σε αυτά περίπου 26.000 πτώματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact