ΚΟΣΜΟΣ

H Άγκυρα στέλνει το Γιαβούζ στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην τελευταία φάση της άσκησης «Παρμενίων»

Στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ στέλνει η Τουρκία το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβουζ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην ένταση που ήδη υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την NAVTEX 1109/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας χωρίς να έχει σχετική δικαιοδοσία και όπως μεταδίδει το news.gr, το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας συνοδευόμενο από τα σκάφη ERTUĞRUL, OSMAN και ORHAN θα βρεθεί εντός της περιοχής αυτή για το χρονικό διάστημα 6 Οκτωβρίου με 10 Ιανουαρίου 2020.

Να επισημανθεί πως στο συγκεκριμένο οικόπεδο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμβόλαια με τους ενεργειακούς κολοσσούς της Γαλλικής TOTAL και της Ιταλικής ENI, χωρίς ακόμα να έχουν αρχίσει κάποιες εργασίες.

Να θυμίσουμε πως η Άγκυρα αντέδρασε στην υπογραφή συμβάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με της εταιρείες ΕΝΙ και TOTAL για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της.

Η Τουρκία δια του Ακσόι, του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργού Εξωτερικών ανέφερε ότι «ως γνωστόν, ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα η οποία έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ επαναλαμβάνεται ο γνωστός ισχυρισμός ότι η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι. Θεωρεί δε ότι κάνοντας αυτό, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα».

Η ίδια ανακοίνωση περιείχε προειδοποιήσεις προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες στη περιοχή «να μην κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της “Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου”».

Να θυμίσουμε πως όλα αυτά γίνονται ενώ σήμερα αναμένεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να παρακολουθήσει στην Βόρεια Ελλάδα την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact