ΚΟΣΜΟΣ

Οι Κούρδοι πιθανόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με Δαμασκό και Ρωσία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

«Πισώπλατη μαχαιριά» η απόφαση Τραμπ που άνοιξε τον δρόμο για τουρκική επίθεση

Οι αρχές στη βόρεια Συρία, στις οποίες έχουν ηγετική θέση οι Κούρδοι, μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες με τη Δαμασκό και με τη Ρωσία για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην ασφάλεια σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή των συνόρων με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας.

Η δήλωση του Μπαντράν Τζία Κουρντ στο Ρόιτερ αντανακλά τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπό τους Κούρδους δυνάμεις στη βόρεια Συρία μετά τη μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που προστάτευαν ουσιαστικά την περιοχή από τουρκική επίθεση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ΗΠΑ απέσυραν χθες, Δευτέρα, 50 μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από ένα τμήμα των τουρκικών συνόρων, ανοίγοντας τον δρόμο για να πραγματοποιήσει η Τουρκία την από καιρό επαπειλούμενη επιδρομή της εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) περιέγραψαν την απόφαση σαν «πισώπλατη μαχαιριά». Με αιχμή τους την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), οι SDF διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην υπό τις ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Αν η Αμερική εκκενώσει την περιοχή και ιδιαίτερα τη μεθοριακή περιοχή, σίγουρα εμείς, ως αυτοδιοίκηση και ως οι SDF, θα αναγκασθούμε να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», δήλωσε ο Τζία Κουρντ στο Ρόιτερ.

«Εκείνη τη στιγμή μπορεί να διεξαγάγουμε συνομιλίες με τη Δαμασκό ή με τη ρωσική πλευρά για να καλύψουμε το κενό ή να εμποδίσουμε την τουρκική επίθεση, έτσι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη σ’ αυτό και μπορεί να γίνουν συναντήσεις και επαφές στην περίπτωση που υπάρξει κενό», πρόσθεσε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact