ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανός ΥΠΕΞ: Το πολιτικό πρόβλημα της Καταλονίας παραμένει

Ο ηγέτης της Καταλονίας λέει ότι θα συνεχίσει να προασπίζεται το δικαίωμα για αυτοδιάθεση

Διάλογο στο πλαίσιο του Συντάγματος ζητεί ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας πως το θέμα που έχει τεθεί με την κίνηση της Καταλονίας για ανεξαρτησία δεν θα τελειώσει με την καταδίκη σε ποινές φυλάκισης εννέα αυτονομιστών ηγετών.

Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 13 έτη ηγέτες αυτής της περιφέρειας της Ισπανίας για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της Καταλονίας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις.

Η κίνηση για ανεξαρτησία έχει διχάσει τους κατοίκους στην Καταλονία, δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους. «Χθες, σήμερα και αύριο θα παραμείνει ένα πολιτικό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί» είπε. «Δεν είναι δουλειά των δικαστών να επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα».

Το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας αγνόησε εκείνους στην Καταλονία που είναι εναντίον της αποχώρησης από την Ισπανία, προσέθεσε, λέγοντας: «Πρόκειται για μια απολυταρχική θέση.» Οι αυτονομιστές έχουν απορρίψει επανειλημμένα τις αιτιάσεις αυτές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, το 48,3% των Καταλανών τάσσονται κατά της αποχώρησης από την Ισπανία και το 44% υπέρ.

Στο μεταξύ, ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κιμ Τόρα δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να προασπίζεται το δικαίωμα της Καταλονίας για αυτοδιάθεση. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για διεθνή ΜΜΕ, ο Τόρα είπε πως η χθεσινή ετυμηγορία περιορίζει διάφορα δικαιώματα τα οποία θεωρούνταν προηγουμένως κατοχυρωμένα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της Καταλονίας για αυτοδιάθεση… Το δημοψήφισμα είναι η πιο θετική λύση στην προσπάθεια να επιλύσουμε αυτή την κατάσταση», είπε ο Τόρα, ο οποίος έθεσε επίσης το ερώτημα τι προτείνει η Ισπανία προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact