ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον και το παιχνίδι των αριθμών

Τα επόμενα βήματα αν το βρετανικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη συμφωνία

Έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο Λονδίνο για να αφιερωθεί στο παιχνίδι των αριθμών, αναζητώντας την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη για να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας του από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η Βουλή των Κοινοτήτων συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Σάββατο, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο των Φόκλαντς το 1992.

Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων, ο Μπόρις Τζόνσον θα αναγκασθεί να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, όπως επιτάσσει ο νόμος που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο από τους βουλευτές, ανάμεσά τους και 21 αντάρτες του δικού του στρατοπέδου.

Ο Μπόρις Τζόνσον όμως έχασε τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και δεν διαθέτει πλέον παρά 288 βουλευτές στην 650μελή Βουλή των Κοινοτήτων, την στιγμή που χρειάζεται 318 ψήφους για να επικυρώσει την συμφωνία του.

Εάν κερδίσει την ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον θα περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που υλοποίησε το Brexit, για καλό ή για κακό. Εάν την χάσει, θα αντιμετωπίσει την ταπείνωση ότι απέτυχε στον στόχο που εναγκαλίσθηκε με τόσο πάθος εν όψει του δημοψηφίσματος του 2016 και πρόσφατα ως πρωθυπουργός.

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνέλθει αύριο στις 09.30 τοπική ώρα. Ο Μπόρις Τζόνσον θα κάνει εισηγητική δήλωση, θα ακολουθήσει 90λεπτη συζήτηση και στην συνέχεια η ψηφοφορία, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Την ώρα που οι βουλευτές θα συζητούν την σημαντικότερη γεωπολιτική κίνηση στην ιστορία της χώρας τους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές θα πραγματοποιούν πορεία προς το Ουέστμίνστερ για να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP, 10 έδρες), και μέχρι σήμερα σύμμαχος των Τόρις, επιμένει ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον και ότι θα προσπαθήσει να πείσει τους 28 σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος να κάνουν το ίδιο με το επιχείρημα της απειλής κατά της ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χωρίς τις ψήφους του DUP, ο Τζόνσον θα χρειασθεί τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που υποστηρίζουν το Brexit.

«Η ψηφοφορία του Σαββάτου θα είναι αμφίρροπη, αλλά δεν πιστεύω ότι (η συμφωνία) δεν θα περάσει. Πιστεύω ότι θα ηττηθεί», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τζόν ΜανκΝτόνελ.

Λίγη ώρα αργότερα, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον Μαν έλεγε ότι έχει την πρόθεση να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον και θεωρεί ότι «περισσότεροι από 9» βουλευτές του Εργατικού Κόμματος θα κάνουν το ίδιο.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Τζον Μπέρκοου, θα έχει την αποφασιστική ψήφο. Σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα, ο πρόεδρος θα επιδιώξει να διατηρήσει ανοικτό προς συζήτησιν το θέμα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact