ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από την «μυστική» αναγόρευση σε επίτιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γερμανού με περίεργες απόψεις για τη Μάχη της Κρήτης

Σε… σίριαλ μετατράπηκε η αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης του Γερμανού καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ, το βιβλίο του οποίου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο νησί.

Ειδικότερα, σε βιβλίο, που είχε εκδοθεί το 2011, ο Χάιντς Ρίχτερ χαρακτήριζε «μύθο» τη σημασία της Μάχης της Κρήτης, ενώ αμφισβήτησε τον ρόλο που έπαιξε η  αντίσταση των Κρητικών στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καθυστέρηση των  γερμανικών δυνάμεων.

Ο καθηγητής τονίζει ότι «Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις ΜΑΡΙΤΑ και ΕΡΜΗΣ καθυστέρησαν κατά έξι εβδομάδες τη γερμανική επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης… ζει ως μύθος, τον οποίο τείνουν να πιστεύουν οι Ελληνες και με το να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι η ελληνική συμβολή στον πόλεμο ήταν αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των Συμμάχων τονώνεται το ελληνικό εθνικό φρόνημα».

Οι αμφιλεγόμενες αυτές απόψεις του αναδημοσιεύθηκαν και προκάλεσαν διαμαρτυρίες στο νησί.

Μάλιστα, την προηγούμενη Τετάρτη, ομάδα διαμαρτυρόμενων μπήκε μέσα στο ωδείο του Ρεθύμνου, όπου πραγματοποιούνταν η επίσημη τελετή, και, κρατώντας φωτογραφίες πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης εμπόδισε την εκδήλωσε και ακύρωσε την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ.

Ωστόσο, η… εν κρυπτώ αναγόρευσή του την επόμενη ημέρα έφερε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, για τη συγκεκριμένη «κλειστή» τελετή δεν ειδοποιήθηκε κανένας από την πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε οι καθηγητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. 

Μάλιστα, εκτός από τις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία υπάρχουν και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους για τα όσα συνέβησαν με τον Χάιντς Ρίχτερ.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Κρήτης, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μίλησε για «παραχάραξη της ιστορίας» και «προσβολή για την τιμή όσων θυσιάστηκαν», ενώ, ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να παρέμβει ενάντια σε «όσους καταπατούν νόμους και κανόνες λειτουργίας των Πανεπιστημίων».

Φωτογραφίες cretalive.gr

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact