ΚΟΣΜΟΣ

Κόντρα στις Βρυξέλλες για το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μελών της ΕΕ

Οι χώρες της ανατολικής και της νότιας Ευρώπης αντιστάθηκαν στο σχέδιο μειωμένου προϋπολογισμού

Οι χώρες της ανατολικής και της νότιας Ευρώπης απέρριψαν σήμερα τις προσπάθειες να τεθεί όριο στη βοήθεια που λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να οριστούν προϋποθέσεις για αυτήν, εκφράζοντας τον φόβο ότι «οι φτωχότεροι θα λαμβάνουν λιγότερα και οι πλουσιότεροι περισσότερα».

Η ΕΕ, που ετοιμάζεται για μάχη αναφορικά με το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2021-27, παρέχει βοήθεια, γνωστή ως κεφάλαια από το Ταμείο Συνοχής, σε κράτη-μέλη στη νότια και ανατολική Ευρώπη προκειμένου να τα βοηθήσει να επενδύσουν στην ανάπτυξη και να καλύψουν τη διαφορά από τους οικονομικά πιο εύρωστους εταίρους τους στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της ΕΕ.

Αλλά οι προτάσεις της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Φινλανδίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα οδηγήσουν σε μείωση του μεγέθους των κεφαλαίων στο ταμείο συνοχής και θα ορίζονται προϋποθέσεις που θα προκαθορίζουν τους τομείς όπου θα πρέπει να δοθούν οι επενδύσεις.

«Η πρόταση της Κομισιόν είναι πραγματικά απαράδεκτη για εμάς», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις πριν τη σύνοδο κορυφής της ομάδας Φίλων της Συνοχής στην Πράγα, όπου συμμετέχουν 17 χώρες της ΕΕ.

Δήλωσε ότι η πρόταση περιορίζει τις «παραδοσιακές πολιτικές» και «εισάγει κάποιες θέσεις που πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να υφίστανται».

«Η σημερινή Κομισιόν έκανε μια πρόταση που δεν είναι δίκαιη», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν. «Η νέα πρόταση θέλει να μειωθεί η συνοχή –με άλλα λόγια οι φτωχότεροι θα λαμβάνουν λιγότερα και οι πλουσιότεροι περισσότερα».

Με τους Μπάμπις και Ορμπάν συντάχθηκαν οι ηγέτες της Πολωνίας και της Σλοβακίας, δηλώνοντας ότι οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό είναι υπερβολικά άκαμπτες σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που τίθενται.

Σκληρή συζήτηση

Οι συζητήσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ είναι πιθανόν να είναι δύσκολες καθώς μια οικονομική ύφεση ίσως παραμονεύει στην Ευρώπη ενώ η έξοδος της Βρετανίας θα αφήσει ένα κενό στα ταμεία της ΕΕ καθώς η χώρα έχει καθαρή συνεισφορά στον προϋπολογισμό.

Ο σημερινός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ. Η Κομισιόν έχει προτείνει έναν επταετή προϋπολογισμό ύψους περίπου 1,1 τρισεκ. ευρώ, που θα αντιστοιχεί περίπου στο 1,11% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει μεγαλύτερο προϋπολογισμό –ίσο με το 1,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό, θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθούν οι δικές της εισφορές μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Η Φινλανδία αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό αργότερα αυτόν τον μήνα προκειμένου να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 12-13 Δεκεμβρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact