ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» και προκάλεσε οργή στη Συμμαχία

Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών σήμερα στις Βρυξέλλες

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ συναντώνται την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά την οργή που προκάλεσαν τα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό».

Η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο και φαίνεται ότι θα επισκιαστεί από τις δηλώσεις Μακρόν.

Σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν θα πρέπει να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ωστόσο χθες Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκτίμησε ότι χρειάζεται ένας επανασχεδιασμός του ΝΑΤΟ, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «υπερβολικά» τα σχόλια του Γάλλου προέδρου.

Ο Μάας αναμένεται να προτείνει στη σημερινή σύνοδο την υιοθέτηση αλλαγών στον τρόπο που το ΝΑΤΟ συντονίζει την πολιτική του, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ κατηγόρησε ανοικτά τον Μακρόν ότι θέλει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε κατά ενός τέτοιου σχεδίου. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη Συμμαχία, όχι να την αποδυναμώσουμε», τόνισε χθες Τρίτη ο Στόλτενμπεργκ.

«Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ. Η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από τις διατλαντικές σχέσεις. Αν απομακρύνουμε τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, διχάζουμε την ΕΕ και την αποδυναμώνουμε», πρόσθεσε.

«Είναι προς το εθνικό συμφέρον κάθε χώρας να ανήκει σε μια ισχυρή συμμαχία», κατέληξε.

Το Παρίσι είναι απομονωμένο. «Ο Μακρόν δεν βρήκε συμμάχους εντός του ΝΑΤΟ στις σφοδρές επικρίσεις του», επεσήμανε εκπρόσωπος μίας χώρας συμμάχου της Γαλλίας. Καμία στήριξη και στην πρότασή του για αναθεώρηση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Όμως η δυσαρέσκεια της Γαλλίας, μία από τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτει πυρηνικά όπλα, δεν μπορεί να αγνοηθεί.

«Μεταβαίνω στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσω με τον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να κατανοήσω καλύτερα το μήνυμά του και τους λόγους πίσω από αυτό», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. «Όταν έχουμε διαφορές, το καλύτερο είναι να τις συζητάμε», υπογράμμισε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact