ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόεδρος στην Κομισιόν στις 27 Νοεμβρίου και επίσημα

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να αρχίσει να εργάζεται την 1η Δεκεμβρίου

Η πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια ψηφοφορίας που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, δήλωσαν αξιωματούχοι πολλών πολιτικών ομάδων.

Τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στηρίζουν οι τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (182 έδρες), οι Σοσιαλιστές (154) και οι κεντρώοι φιλελεύθεροι του Renew Europe (108).

«Η φον ντερ Λάιεν θα λάβει την πλειοψηφία, αλλά χωρίς εμάς», δήλωσε από την πλευρά του ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς. «Δεν θα είναι υπέροχο, αλλά ούτε και ντροπιαστικό», πρόσθεσε.

Φαίνεται ότι η Γερμανίδα μπορεί να συγκεντρώσει 444 ψήφους, όμως πολλοί ευρωβουλευτές των τριών αυτών ομάδων δεν είχαν ψηφίσει υπέρ της στις εκλογές του Ιουλίου. Τότε χρειαζόταν το λιγότερο 374 ψήφους και συγκέντρωσε 383, δηλαδή εννέα περισσότερες από το ελάχιστο.

«Η ψήφος για τον διορισμό είναι διαφορετικός. Δεν είναι μυστική και αρκεί απλή πλειοψηφία των παρόντων», εξήγησε ο Λάμπερτς.

«Κάθε πολιτική ομάδα θα γνωρίζει ποιος ψήφισε και πώς. Αυτό αναμένεται να αποθαρρύνει τους διαφωνούντες», επεσήμαναν διάφοροι αξιωματούχοι του ΕΛΚ, της πολιτικής οικογένειας της φον ντερ Λάιεν. «Θα έχει πλειοψηφία, αλλά δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή», εκτίμησε ένας εξ αυτών.

Την αίσθηση αυτή επιβεβαιώνουν ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών. Οι Γερμανοί και οι Ισπανοί, που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες ομάδες, θα ψηφίσουν υπέρ του διορισμού της φον ντερ Λάιεν. Όμως υπάρχουν αμφιβολίες για τη στάση των ευρωβουλευτών άλλων χωρών, κυρίως των Γάλλων και των Ρουμάνων, σημείωσε αξιωματούχος των Σοσιαλιστών.

Οι Πράσινοι (74 ευρωβουλευτές) αναμένεται να απέχουν, σύμφωνα με τον Λάμπερτς. Η άκρα αριστερά (41) θα ψηφίσει κατά της φον ντερ Λάιεν.

«Αν η ψήφος είναι θετική, η νέα Κομισιόν θα μπορέσει να αρχίσει να εργάζεται την 1η Δεκεμβρίου», εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι γυναίκα.

Την 1η Δεκεμβρίου εξάλλου ο Σαρλ Μισέλ θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικαθιστώντας τον Ντόναλντ Τουσκ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact