ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο θρύλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ, Πολ Βόλκερ

Διετέλεσε πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Federal Reserve

Ο Πολ Βόλκερ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) και θρύλος του χρηματοπιστωτικού τομέα, πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 χρονών, γράφει η New York Times, επικαλούμενη την κόρη του.

Ο Βόλκερ διετέλεσε πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 1979 έως το 1987 όπου δια σιδηράς πυγμής κατάφερε να δαμάσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980. Δεκαετίες αργότερα εισήγαγε αυστηρές μεταρρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο Βόλκερ πέθανε στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη από επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με την κόρη του, την οποία επικαλούνται οι εφημερίδες.

Επί προεδρίας Ομπάμα του οποίου ήταν σύμβουλος μετά την οικονομική κρίση, ο Βόλκερ καθιέρωσε τον τραπεζικό «κανόνα» που φέρει το όνομά του, προκειμένου να αποτρέπει τις τράπεζες να κερδοσκοπούν για λογαριασμό τους και έτσι να αποτρέψει μια επανάληψη της καταστροφής που γονάτισε την αμερικανική οικονομία.

Κάπνιζε φτηνά πούρα, φορούσε παλιά κοστούμια, είχε ύψος 2 μέτρα, η χροιά της φωνής του έμοιαζε με βαρύτονου, η παρουσία του Βόλκερ δημιουργούσε κάτι μυστηριακό που φόβιζε γερουσιαστές ακόμη και προέδρους. Ένα μέρος της γοητείας της εξουσίας του οφειλόταν στον ασυνήθιστο χαρακτήρα της FED. Οι διοικητές της κεντρικής τράπεζας παρότι διορίζονται από τον πρόεδρο και εποπτεύονται από το Κογκρέσο στην πραγματικότητα δεν είναι υπόλογοι σε κανέναν.

Μια φυσιογνωμία που έφερνε στον Ντε Γκολ και με χιούμορ, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πολ Βόλκερ ακολούθησε τη μακρά θητεία του τραπεζίτη και του μεγάλου κρατικού υπαλλήλου ως ένας καλλιτέχνης της νομισματικής πολιτικής, προικισμένος με μια ατίθαση ανεξαρτησία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact