ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Σε καραντίνα πέντε πόλεις στην Κίνα

Οι κάτοικοι στις πληγείσες πόλεις απομονώνονται στο σπίτι τους – Δεν μπορούν να τις εγκαταλείψουν, παρά μόνο για εξαιρετικούς λόγους – Η Κίνα διαθέτει ένα δισ. γουάν στην Χουμπέι για την καταπολέμηση του κοροναϊού

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κίνα, κι ενώ αυξήθηκαν σε πέντε οι πόλεις που έχουν μπει σε καραντίνα λόγω του κοροναϊού, από τον οποίο έχουν προκύψει 17 θάνατοι στην Ουχάν. Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει 633 κρούσματα, ενώ 95 ασθενείς παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι εορτασμοί για την Κινεζική Πρωτοχρονιά προβληματίζουν τις αρχές, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται ότι θα ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας.

Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, το Μακάου και το Χονγκ Κονγκ. Το Βιετνάμ και η Σιγκαπούρη έχουν επιβεβαιώσει τα πρώτα τους κρούσματα. Παράλληλα, η Βρετανία έχει θέσει σε καραντίνα τέσσερις Κινέζους που πέταξαν από την Κίνα στη Σκωτία και εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης.

Τέλος στις συγκοινωνιακές συνδέσεις

Οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις. Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπί και Τζιζιάνγκ.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.

Προβληματισμός των ειδικών για την απόδοση των μέτρων

Η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία που ξεκινά από τα μεσάνυχτα και επιβάλλει την απαγόρευση των συγκοινωνιών. Κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά πολίτες απαγορεύεται να λειτουργούν. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την πόλη, παρά μόνον για «εξαιρετικούς λόγους».

Παράλληλα, οι αρχές διέταξαν τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώσουν τις κρατήσεις και απαγόρευσαν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Την ίδια ώρα, η πόλη του Πεκίνου ακύρωσε δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Παράλληλα, ο κρατικός φορέας σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες μπορούν να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω εις το ακέραιο.

Πάντως, ειδικοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν τα μέτρα θα μπορέσουν να αποδώσουν. «Κατά τη γνώμη μου, το να προσπαθήσεις να περιορίσεις μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι κάτι καινούριο στην επιστήμη» ανέφερε ο Δρ. Γκάοντεν Γκαλέα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Κίνα, μιλώντας στο Associated Press.

Στοπ στις μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις

Μέτρα λαμβάνει το υπουργείο Παιδείας της Κίνας που ανέφερε σήμερα ότι οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, συστήνεται στην εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο.

Οι φοιτητές επιστρέφουν στα μαθήματά τους, μετά την εξεταστική, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Τουρκία ξεκινά ελέγχους στους επιβάτες των πτήσεων από την Κίνα

Η Τουρκία θα υποβάλλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact