ΚΟΣΜΟΣ

«Μπορούμε τους επόμενους μήνες να τα βρούμε ώστε να σταματήσει η εξέγερση»

Την εκτίμησή του πως μια συμφωνία μπορεί να υπογραφεί μέσα σε τέσσερις ως πέντε μήνες με την κυβέρνηση της Άγκυρας για τον τερματισμό της κουρδικής εξέγερσης που άρχισε το 1984, εξέφρασε ο φυλακισμένος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν

«Αν τα μέρη συνεχίσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, μια δημοκρατική λύση σημαντική για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής μπορεί να βρεθεί μέσα σε τέσσερις ως πέντε μήνες», δήλωσε ο Οτσαλάν σε επιστολή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), προειδοποιώντας πάντως ότι μια αποτυχία θα βαθύνει το χάος στην περιφέρεια.

Στην επιστολή αυτή που δημοσιοποιήθηκε την επομένη μιας συνάντησής του με βουλευτές του HDP στο νησί-φυλακή Ιμραλί, ο ιδρυτής του PKK προσθέτει πως υπάρχει ήδη μια συμφωνία με τις αρχές της Άγκυρας πάνω σ’ ένα «πλαίσιο συνέχισης των διαπραγματεύσεων», για την οποία λέει πως θα δοθεί στη δημοσιότητα προσεχώς.

Το PKK, η σύγκρουση του οποίου με τις αρχές της Άγκυρας έχει στοιχίσει από το 1984 τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους, έχει κηρύξει από το Μάρτιο του 2013 μια κατάπαυση του πυρός που συνολικά τηρείται.

Ωστόσο εντάσεις εμφανίσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στην Άγκυρα και τους κούρδους αντάρτες της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν εξοργισθεί από το γεγονός ότι η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση δεν βοηθάει τους υπερασπιστές της κουρδικής μεθοριακής πόλης της Συρίας Κομπάνι, που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Βίαιες φιλοκουρδικές ταραχές στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους στις αρχές Οκτωβρίου στην Τουρκία, απειλώντας να οδηγήσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες σε αποτυχία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact