ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ θα συζητήσει το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης της Τουρκίας για το προσφυγικό

Μπορέλ: Δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης

Το εάν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες θα εξετάσουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ΕΕ δεν θα δεχθεί οι πρόσφυγες να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.

«Θα το συζητήσουμε» είπε ο Μπορέλ, αναφορικά με τη χρηματοδότηση. «Η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης» τόνισε, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη.

Ο Μπορέλ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία για εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, επισημαίνοντας ότι τώρα η ΕΕ θα μπορέσει να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους Σύρους αμάχους.

«Η εκεχειρία είναι καλά νέα. Ας δούμε πώς θα λειτουργήσει, όμως αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες στην Ιντλίμπ» πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον ανθρωπιστικό τομέα».

Και ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών Στεφ Μπλοκ εκτίμησε ότι η συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να εδραιωθεί με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.

«Θα ήταν σοφό να προστεθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο.

«Πιστεύω ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απολύτως διατεθειμένες να προχωρήσουν μπροστά, να πείσουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Δεν θα εμποδίσει τη μάχη κατά της αλ Κάιντα, αλλά θα σταματήσει τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων» εκτίμησε ο Μπλοκ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact