ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη με στόχο την αντιμετώπιση του κορονοϊού

«Η πανδημία δεν αναγνωρίζει ούτε εθνικά σύνορα, ούτε διαχωρισμούς»

Νέο μήνυμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός έστειλε ο ΟΗΕ, κατά την πρώτη επέτειο από την έναρξη της εκστρατείας του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης.

Στις 4 Απριλίου 2019 ο Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης και επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να καταλάβουν την Τρίπολη, η οποία βρίσκεται στα χέρια της αντίπαλής του κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την οποία στηρίζει ο ΟΗΕ.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 356 άμαχοι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 329, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

«Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως στη Λιβύη», κατήγγειλε η UNSMIL σε ανακοίνωσή της.

Περίπου 149.000 άνθρωποι μέσα και γύρω από την Τρίπολη έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την αρχή των συγκρούσεων, πρόσθεσε.

Εκτιμάται ότι περίπου 890.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Η UNSMIL προέτρεψε τις αντιμαχόμενες πλευρές και τις ξένες δυνάμεις που τις στηρίζουν να ακούσουν τις προηγούμενες εκκλήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για άμεση εκεχειρία.

«Η πανδημία covid-19, που εξαπλώνεται στη Λιβύη όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, δεν αναγνωρίζει ούτε εθνικά σύνορα ούτε διαχωρισμούς και αποτελεί ξεκάθαρα τη σοβαρότερη άμεση απειλή για την ευημερία και την υγεία του λιβυκού λαού», τόνισε η UNSMIL.

Οι υγειονομικές αρχές στη Λιβύη έχουν ανακοινώσει 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού και έναν θάνατο.

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Χάφταρ και των μαχητών πιστών στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και αρκετών χωρών για εκεχειρία προκειμένου η Λιβύη να μπορέσει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Χθες Σάββατο δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βλήμα έπεσε σε νοσοκομείο της Τρίπολης, δήλωσε αξιωματούχος.

Βλήμα όλμου έπληξε την πύλη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Τρίπολης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας φύλακας και μία γυναίκα, δήλωσε ο Άμιν αλ Χασίνι εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αρχών: της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης στην Τρίπολη και μιας άλλης που έχει την έδρα της στο Τομπρούκ και στηρίζεται από τον Χάφταρ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact