ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Προσλήψεις ανέργων και μεταναστών για να βοηθήσουν στη συγκομιδή στην Ισπανία

Ο τομέας χρειάζεται «75.000-80.000 αγρεργάτες» αυτήν την περίοδο, λέει ο υπουργός Γεωργίας

Οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη εργατικών χεριών στα αγροκτήματα, λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού, επιτρέποντας εκτάκτως να προσλαμβάνονται προσωρινά επιδοτούμενοι άνεργοι ή αλλοδαποί μετανάστες.

Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας εκτίμησε ότι ο τομέας χρειάζεται «75.000-80.000 αγρεργάτες» αυτήν την περίοδο.

Η συγκομιδή των φρούτων, που εξαρτάται κάθε χρόνο από χιλιάδες εποχιακούς εργάτες, οι οποίοι έρχονται κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό, πρόκειται να ξεκινήσει πολύ σύντομα. Η συγκομιδή φράουλας (η Ισπανία καλύπτει πάνω από το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς αυτήν την περίοδο του έτους) συνεχίζεται, ιδίως στην περιοχή της Ουέλβα, στα νότια.

Αν δεν γίνει άμεσα η συγκομιδή, ο ανεφοδιασμός της αγοράς θα περιοριστεί και κατά συνέπεια θα αυξηθούν οι τιμές, προειδοποίησε ο υπουργός. «Τα δύο τρίτα της παραγωγής μας κατευθύνονται στις ευρωπαϊκές αγορές» και αυτές οι εξαγωγές «είναι πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για τον αγροτικό τομέα», πρόσθεσε.

Καθώς όμως έκλεισαν τα σύνορα και έχει επιβληθεί περιορισμός στις μετακινήσεις για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, παρατηρείται έλλειψη εργατικών χεριών. Περίπου 16.000 Μαροκινοί εποχιακοί εργάτες (κυρίως γυναίκες) αναμένονταν στην Ουέλβα για να βοηθήσουν στη συγκομιδή, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Όμως λιγότεροι από τους μισούς κατάφεραν να κάνουν το ταξίδι. Εποχιακοί εργάτες από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, δεν μπόρεσαν επίσης να ταξιδέψουν στην Ισπανία φέτος.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε σήμερα ένα διάταγμα ώστε να εξασφαλίσει, μέχρι τις 30 Ιουνίου, τον αριθμό των εργατών που απαιτείται. Με την απόφαση αυτή διευκολύνεται η πρόσληψη ανέργων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το επίδομά ανεργίας, καθώς και αλλοδαπών που «διαμένουν νόμιμα στην Ισπανία». Το μέτρο αφορά κυρίως τους νεαρούς αλλοδαπούς, ηλικίας από 18 έως 21 ετών, στους οποίους μπορεί να δοθεί άδεια εργασίας ώστε να απασχοληθούν στη συγκομιδή.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις περιοχές της Ανδαλουσίας, της Μούρθιας, της Εστρεμαδούρας, της Αραγονίας και της Καταλονίας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της Ισπανίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact