ΚΟΣΜΟΣ

Τα γεράκια του Κογκρέσου δεν αφήνουν τον Ομπάμα να κλείσει κολαστήριο του Γκουαντάμο

Νέο πλήγμα στις προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο κατέφερε το Κογκρέσο αποκλείοντας το σχετικό σχέδιο από το νομοσχέδιο του ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Ο γερουσιαστής Καρλ Λεβίν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνει διατύπωση που επιτρέπει στον πρόεδρο να μεταφέρει κρατουμένους από τη Βάση του Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ, εάν το Κογκρέσο αποφασίσει να κλείσει το διαβόητο κέντρο κράτησης.

Το νομοσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται να εγκριθεί εντός των προσεχών ημερών από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα σταλεί για επικύρωση στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο με την είσοδό του στον Λευκό Οίκο του 2009, λέγοντας ότι πλήττει την εικόνα των ΗΠΑ παγκοσμίως. Ωστόσο δεν έχει κατορθώσει να τηρήσει τη δέσμευσή του, εν μέρει και λόγω της αντίστασης του Κονγκρέσου.

Στην πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό που συντάχθηκε από την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας περιλαμβανόταν διατύπωση που θα επέτρεπε ορισμένες μεταφορές κρατουμένων ως ύποπτων για τρομοκρατική δράση στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεδομένης της διαφωνίας ορισμένων Δημοκρατικών και πολλών Ρεπουμπλικανών μελών του Κονγκρέσου, η διατύπωση αυτή έμεινε εκτός της τελικής διαμόρφωσης του κειμένου.

Οι υποστηρικτές των σχεδίων για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο επικαλούνται την παραβίαση της αμερικανικής αρχής περί μη κράτησης ατόμων χωρίς την απαγγελία κατηγοριών. Θεωρούν επίσης ότι η ύπαρξη του κέντρου λειτουργεί ως όργανο στρατολόγησης αντι-αμερικανών μαχητών και ότι τα έξοδα λειτουργίας του είναι πολύ υψηλά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact