ΚΟΣΜΟΣ

Αλλεπάλληλες επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία

Σε δύο πόλεις στη βορειοανατολική Νιγηρία και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της γαλλικής εταιρείας Lafarge, το οποίο ήταν στόχος τους και τον προηγούμενο μήνα, επιτέθηκαν σήμερα τα μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ

Οι δράστες αρχικά επιτέθηκαν στην πόλη Μπατζούγκα στην πολιτεία Γκόμπε, όμως εκδιώχθηκαν από τον στρατό και στη συνέχεια εξαπέλυσαν επίθεση στην πόλη Ασάκα που βρίσκεται κοντά, αλλά και στο γαλλικό εργοστάσιο το οποίο είχαν λεηλατήσει και στις 4 Νοεμβρίου.

Οι σημερινές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων λεηλάτησαν τράπεζες, έκλεψαν οχήματα και φάρμακα, μοιάζουν να εντάσσονταν σε μια προσπάθεια της ισλαμιστικής οργάνωσης να ανεφοδιαστεί.

Αν και στο εργοστάσιο δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο απολογισμός των άλλων επιθέσεων, όπου μαχητές της Μπόκο Χαράμ συγκρούστηκαν με τον νιγηριανό στρατό.

Σήμερα το πρωί στις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) δεκάδες ένοπλοι που φορούσαν στολές αγγαρείας του στρατού εισέβαλαν στην Μπατζούγκα με 20 οχήματα.

Οι δράστες, που φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ» (ο θεός είναι μεγάλος), άρχισαν να πυροβολούν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα προτού εμπλακούν σε μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας επί τρεις ώρες, σύμφωνα με τους κατοίκους.

«Επιτέθηκαν σε δύο τράπεζες και πυρπόλησαν τις έδρες των πολιτικών κομμάτων, καθώς και ένα μέρος των διοικητικών κτιρίων», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο στρατός της Νιγηρίας έστειλε ενισχύσεις, ενώ ένα αεροπλάνο βομβάρδισε τους αντάρτες, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τη Μπατζούγκα.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την Ασάκα, πέντε χιλιόμετρα πιο μακριά, ανατινάζοντας μια γέφυρα για να εμποδίσουν την αποστολή ενισχύσεων.

Στην πόλη αυτή σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών με τον στρατό, όπως οι δυνάμεις ασφαλείας γρήγορα υποχώρησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Μετά οι αντάρτες «κατευθύνθηκαν προς το εργοστάσιο τσιμέντου», είπε ένας κάτοικος της πόλης.

Το εργοστάσιο της εταιρείας Lafarge, που κατασκευάστηκε το 1976, είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής τσιμέντου στη βόρεια Νιγηρία και σε αυτό εργάζονται περίπου 500 άνθρωποι, αδιευκρίνιστος αριθμός από τους οποίους είναι αλλοδαποί.

«Πήραν πολλά οχήματα 4×4, επίσης πήγαν στην κλινική του εργοστασίου απ’ όπου έκλεψαν ένα ασθενοφόρο και φάρμακα», πρόσθεσε ο ίδιος μάρτυρας, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν θύματα καθώς το προσωπικό είχε απομακρυνθεί από το εργοστάσιο μόλις πληροφορήθηκε την επίθεση στην Ασάκα.

Τον Νοέμβριο οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν κλέψει από το ίδιο εργοστάσιο μια σημαντική ποσότητα δυναμίτη και οχήματα. Και τότε το προσωπικό είχε εγκαταλείψει εγκαίρως τις εγκαταστάσεις.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact