ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ανακάλυψη: Aνακαλύφθηκαν 100 άθικτες σαρκοφάγοι στην Νεκρόπολη της Σακκάρα

Tη μεγαλύτερη αρχαιολογική της ανακάλυψη για το έτος 2020 παρουσίασε σήμερα η Αίγυπτος, φέρνοντας στο φως μία μοναδική συλλογή εκατό άθικτων σαρκοφάγων της 26ης Δυναστείας, που ανακαλύφθηκαν στη Νεκρόπολη της Σακκάρα.

«Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε προς τους δημοσιογράφους και διπλωμάτες ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αποτελέσματα ανασκαφών, με μία από τις σημαντικότερες να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, αυτή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και γνωστού αρχαιολόγου Ζάχι Ζαουάς.

Να σημειωθεί ότι η συλλογή των σαρκοφάγων ανακαλύφθηκε σφραγισμένη, σε βάθος 12 μέτρων. Οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται τουλάχιστον 2.500 χρόνια, γι’ αυτό και διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ σε εξίσου καλή κατάσταση βρίσκονται και τα χρώματά τους, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι.

Οι σαρκοφάγοι αναμένεται να εκτεθούν στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων στη Γκίζα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στην πλατεία Ταχρίρ και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact