ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα αντιδράσουν οι ελληνικές τράπεζες αν υπάρξει έντονη εκροή καταθέσεων

Η περιρρέουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις ελληνικές τράπεζες, καθώς το ύστατο… μαξιλάρι του πολιτών, οι καταθέσεις τους, ενδέχεται να μετακινηθεί υπό το φόβο απρόσμενων εξελίξεων.

Επί του παρόντος δεν παρατηρείται κάποια έντονη κίνηση κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, πέραν της συνηθισμένης εκροής που παρατηρείται πάντα τέτοια εποχή – λίγο πριν από τις γιορτές. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Capital.gr, ο Ιανουάριος θέτει σε επιφυλακή τις τράπεζες, με τους τραπεζίτες να τονίζουν, σε περίπτωση αρνητικών πολιτικών εξελίξεων, τον κίνδυνο μεγιστοποίησης των όσων είχε ζήσει η χώρα στο ξεκίνημα της μεγάλης κρίσης το 2010 και μάλιστα αυτή τη φορά χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Αυτό που υποσημειώνεται είναι ότι η ΕΚΤ θα κλείσει άμεσα τις στρόφιγγες χρηματοδότησης (αφού θα έχει προηγηθεί υποβάθμιση της χώρας στην κατηγορία junk από τους διεθνείς οίκους), δεν θα κάνει τα «στραβά μάτια», όπως έπραξε το 2010, αποδεχόμενη για ενέχυρο έναντι παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ομόλογα που δεν ήταν πρώτης ποιότητας, ούτε θα στείλει στην Ελλάδα αεροπλάνα με ευρώ για να γεμίσει τα ΑΤΜ των τραπεζών, όπως συνέβη το 2010 όταν οι καταθέτες απέσυραν μαζικά τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. 
Με δεδομένο είναι ότι επειδή τα πράγματα έχουν πλέον διαφοροποιηθεί, οι τραπεζίτες βρίσκονται σε στενή επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανή περίπτωση πανικού που θα σηματοδοτήσει την εκροή καταθέσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τραπεζίτες αναφέρουν πως υπάρχει ήδη σχέδιο που είχε καταρτιστεί το 2009 – αρχές 2010 επί διοίκησης Γ. Προβόπουλου στην ΤτΕ, το οποίο και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αν παραστεί ανάγκη. Το σχέδιο αυτό προβλέπει, αν όχι κλείσιμο των τραπεζών – κάτι που πλέον δεν αποτελεί ταμπού στην ευρωζώνη αφού το είδαμε να συμβαίνει με τις κυπριακές τράπεζες -, τουλάχιστον νομισματικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι θα τεθούν όρια ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, καθώς και όρια στην εξαγωγή καταθέσεων εκτός Ελλάδος για την κάλυψη ατομικών (π.χ. σπουδές στο εξωτερικό, ιατρικοί λόγοι κ.λπ.) ή επιχειρηματικών αναγκών (π.χ. πληρωμές από εισαγωγικές επιχειρήσεις).

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι δεν θα είναι απλή υπόθεση για το σύστημα να φύγουν καταθέσεις της τάξεως των 10 – 15 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο θεωρούν ότι εύκολα μπορεί να μετακινηθεί. Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις ακολουθούν σταθερά φθίνουσα πορεία και μόνο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, υποχώρησαν κατά 250 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 164,49 δισ. ευρώ.

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact