ΚΟΣΜΟΣ

Πρώην μέλος του ΔΝΤ: Αν συμβεί το Grexit, τότε όλη η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα

Τη στιγμή που το φάντασμα του Grexit κάνει, εκ νέου, την εμφάνισή του πάνω από τον ουρανό της Αθήνας, στις Βρυξέλλες (και αλλαχού) υπάρχει εδραία η αίσθηση πως αυτή τη φορά υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί για να αποφευχθεί μια συνολική κατάρρευση της Ευρώπης.

Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη που δηλώνει πως ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, παραμένει έντονος. Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής αναπτυξιακής πολιτικής του ΔΝΤ, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών και οικονομικός αναλυτής της Salomon Smith Barney, Ντέσμοντ Λάχμαν, είναι ένας εξ αυτών που δεν βλέπουν τα πράγματα με την αισιόδοξη προοπτική τους.

Με άρθρο του στο αμερικανικό «The Hill» σημειώνει πως: «Μπορεί οι αισιόδοξοι Ευρωπαίοι να υποστηρίζουν πως οι δευτερογενείς επιδράσεις από μια ελληνική κρίση θα περιοριστούν, ωστόσο δεν βλέπουν τις οικονομικές και πολιτικές δομές της Ευρώπης που αυτή τη στιγμή δίνουν ένα φτωχό αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι στα πρόθυρα μιας ακόμη οικονομικής ύφεσης και σε μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού στο ιαπωνικό στυλ. Στο μεταξύ η περιφέρεια της ΕΕ εξακολουθεί να είναι υπερχρεωμένη, ενώ οι πολιτικές της ευρωπαϊκής ελίτ καταρρέουν σε μια εποχή που αναδύονται οι δυνάμεις της άκρα Αριστεράς και της άκρα Δεξιάς».

Όπως αναφέρει ο Λάχμαν το διακύβευμα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη στο σύνολό της, στην επικείμενη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μεγάλο. «Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να τραβήξει το κουνέλι από το καπέλο και η Ελλάδα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Διαφορετικά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια άσχημη βόλτα. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο Λάχμαν σημειώνει πως σε περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος και αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Ελλάδα θα μπει σε μια φάση πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που εκ των πραγμάτων θα συμπαρασύρει και ολόκληρη την Ευρώπη σε μια δίνη κρίσης. Όσο για την Ελλάδα, το παράδειγμα της Κύπρου, όπου χάθηκαν καταθέσεις, θα αρχίσει να γίνεται πιο απτό. Οι τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση στην ΕΚΤ, ενώ ένα bank run θα οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact