ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τράμπ πατά pause στον πόλεμο… με Truth Social

Σε ισχύ τέθηκε, λοιπόν, από το πρωί της Τρίτης η εκεχειρία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ναι, σωστά διαβάζετε: του Ντόναλντ Τραμπ. Ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ, με όλη τη γνωστή θεατρικότητα και τον εντυπωσιασμό που τον χαρακτηρίζει, ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι οι δύο πλευρές τα βρήκαν — ή τουλάχιστον έτσι λέει εκείνος.

Η κατάπαυση πυρός έχει διπλή φάση, κάτι σαν… διμερές διάλειμμα για τσιγάρο. Πρώτο το Ιράν σταματάει τις επιχειρήσεις του τα μεσάνυχτα (07:00 ώρα Ελλάδας), και το Ισραήλ καλείται να κάνει το ίδιο 12 ώρες μετά.

Μέχρι στιγμής, το ιρανικό Press TV ήδη μετέδωσε την επίσημη έναρξη της εκεχειρίας — πειθαρχημένοι, όπως πάντα στην επικοινωνία. Αντίθετα, από το Τελ Αβίβ, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ο Νετανιάχου και το γραφείο του σιωπούν, ίσως γιατί δεν μπορούν εύκολα να “πουλήσουν” μια παύση πυρός που ξεκινά με το Ιράν πρώτο.

Το ενδιαφέρον είναι πως αυτή η κίνηση Τραμπ ήρθε λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση στην αμερικανική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ — τη μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: αν συνεχίσετε, χτυπάτε κι εμάς. Κι όταν οι Αμερικανοί νιώσουν ότι καίγεται το δικό τους σακάκι, τότε ξαφνικά βρίσκουν τρόπο να μπουν μεσολαβητές.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε πανηγυρικός, σχεδόν αυτάρεσκος, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν πλήρως» και πως η εκεχειρία σηματοδοτεί το τέλος ενός «πολέμου 12 ημερών». Η διατύπωση, βέβαια, θύμιζε περισσότερο ανάρτηση influencer για «detox challenge», παρά διπλωματική νίκη σε μια από τις πιο εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη.

Η ουσία όμως είναι πως για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, υπάρχει μια έστω και εύθραυστη ανάσα. Αν κρατήσει, μένει να φανεί. Αν όχι, θα πρόκειται απλώς για ένα ακόμη επεισόδιο σε μια σειρά που μοιάζει να μην έχει ποτέ πραγματικό φινάλε. Μόνο διαλείμματα — και πρωταγωνιστές που αλλάζουν ανάλογα με το ποιος κρατά το τηλεκοντρόλ της παγκόσμιας σκηνής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact