Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου παρουσιάστηκε η νέα νομοθετική ρύθμιση για τα δημόσια πανεπιστήμια. Στόχος, να δοθεί μια πραγματικά τελευταία ευκαιρία σε φοιτητές που έχουν αποδεδειγμένα προσπαθήσει να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά και να μπει επιτέλους τάξη στα μητρώα των ιδρυμάτων.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι έχουν ολοκληρώσει το 75% του προγράμματος σπουδών τους και έχουν συμμετάσχει ενεργά τα τελευταία δύο χρόνια, θα μπορούν να παρατείνουν τη φοίτησή τους για δύο εξάμηνα (ή τρία, αν χρειάζεται πρακτική ή πτυχιακή). Πρόκειται για πάνω από 35.000 παλιούς αλλά ενεργούς φοιτητές, που αποκτούν έτσι μια τελευταία ευκαιρία να πάρουν πτυχίο.
Από την άλλη, έρχεται η διαγραφή ανενεργών φοιτητών τετραετών προγραμμάτων από τον Σεπτέμβριο, καθώς εκπνέει και η τετραετής «περίοδος χάριτος». Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως υπάρχουν ακόμα φοιτητές εγγεγραμμένοι από τη δεκαετία του ’50 και του ’60 (!) οι οποίοι φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα των πανεπιστημίων σήμερα.
Μήνυμα ξεκάθαρο: η δημόσια παιδεία είναι δωρεάν, αλλά έχει και όρια. Δεν μπορεί να παραμένει κάποιος «αιώνιος» φοιτητής χωρίς καμία συμμετοχή, δεσμεύοντας πόρους και παραμορφώνοντας στατιστικά στοιχεία. Η εκκαθάριση αυτή, πέρα από θέμα αξιοπιστίας, θα διευκολύνει και τον προγραμματισμό των ιδρυμάτων, ώστε να ξέρουν πόσους φοιτητές εξυπηρετούν πραγματικά.
Την ίδια ώρα, προχωρά και η διαβούλευση για μέτρα ασφάλειας και πειθαρχίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, ώστε να προστατεύονται έμπρακτα φοιτητές και καθηγητές.
Η αλήθεια είναι ότι οι αλλαγές αυτές ήταν αναγκαίες εδώ και χρόνια. Είναι δίκαιο να δοθεί η τελευταία ευκαιρία σε όσους το αξίζουν, αλλά εξίσου δίκαιο να σταματήσει η ομηρία του συστήματος από όσους δεν ενδιαφέρονται πια να σπουδάσουν.