ΚΟΣΜΟΣ

«Ή τελειώνει τώρα ή θα τραβήξει πολύ»: Το τελεσίγραφο Τραμπ στη συνάντηση με Ζελένσκι

Στην πολυτελή έπαυλη του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα παίχτηκε το τελευταίο, και ίσως το πιο κρίσιμο, επεισόδιο για το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όχι για εθιμοτυπία, αλλά για να βάλουν κάτω το σχέδιο που θα σταματήσει (;) τον πόλεμο.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από την πλευρά του Τραμπ: «Ή θα τελειώσει τώρα ή θα συνεχιστεί για πολύ καιρό», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως δεν έχει σκοπό να αφήσει το θέμα να σέρνεται. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως οι διαπραγματεύσεις είναι ζόρικες, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει με νόημα πως δεν είναι και «υπερβολικά περίπλοκες», αν υπάρχει θέληση.

Η «γραμμή» με τον Πούτιν

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της υπόθεσης είναι ο ρόλος του «διαιτητή» που έχει αναλάβει ο Τραμπ. Όπως αποκάλυψε, πριν κάτσει στο τραπέζι με τον Ζελένσκι, είχε ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια συνομιλία που χαρακτήρισε «καλή και παραγωγική». Μάλιστα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες θα ξαναμιλήσουν μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Ο Τραμπ τόνισε πως ο Πούτιν παίρνει σοβαρά την υπόθεση της ειρήνης, ενώ διαβεβαίωσε πως αν κλείσει η συμφωνία, η Ουκρανία θα πάρει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, με την Ευρώπη να καλείται να παίξει ενεργό ρόλο σε αυτές.

Το σχέδιο των 20 σημείων και τα «αγκάθια»

Ο Ζελένσκι δεν πήγε στη Φλόριντα με άδεια χέρια. Πήγε με ένα «σχέδιο 20 σημείων», το οποίο όμως χρειάζεται το «ΟΚ» του Τραμπ για να προχωρήσει. Τι περιλαμβάνει αυτό; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πάγωμα του πολέμου στα σημερινά μέτωπα. Αυτό σημαίνει πιθανότατα αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες και, ίσως, την πιο ξεκάθαρη μέχρι σήμερα παραδοχή από το Κίεβο ότι μπορεί να χρειαστούν εδαφικές παραχωρήσεις. Ωστόσο, υπάρχει μια κόκκινη γραμμή: δεν προβλέπεται αποχώρηση των Ουκρανών από το 20% του Ντόνετσκ που ελέγχουν ακόμα.

Το κλίμα είναι βαρύ

Η συνάντηση αυτή δεν γίνεται σε κενό αέρος. Έγινε λίγες ώρες μετά από μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, με τον Ζελένσκι να δηλώνει πως «ο Πούτιν με αυτές τις επιθέσεις δείχνει ότι δεν θέλει ειρήνη». Την ίδια ώρα, η Μόσχα μέσω του Λαβρόφ κατηγορεί την Ευρώπη ότι λειτουργεί ως «κόμμα πολέμου» που θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, το νερό φαίνεται να μπαίνει στο αυλάκι, έστω και με δυσκολία. Ο Πούτιν δέχτηκε να φτιαχτούν δύο ομάδες εργασίας με τις ΗΠΑ για το θέμα, ενώ η Ευρώπη (μέσω της φον ντερ Λάιεν και του Κόστα) δηλώνει πως θα στηρίζει την Ουκρανία όσο χρειαστεί.

Ο Τραμπ θέλει να εμφανιστεί ως ο «πρόεδρος της ειρήνης» στη δεύτερη θητεία του. Το αν θα τα καταφέρει σε μια παρτίδα πόκερ με τόσο υψηλά πονταρίσματα, μένει να φανεί.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact