Κάτι αλλάζει σημαντικά στον παγκόσμιο καιρικό χάρτη και οι αλλαγές αυτές δεν θα αργήσουν να φανούν και στη γειτονιά μας. Η περίφημη La Niña, που επηρέαζε το κλίμα τον τελευταίο καιρό, καταρρέει με γρήγορους ρυθμούς στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Τι σημαίνει αυτό απλά; Ότι η «μηχανή» που ρυθμίζει τον καιρό σε όλο τον πλανήτη αλλάζει ταχύτητα. Τα κρύα νερά υποχωρούν και, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή του «μεγάλου αδελφού», του El Niño. Κι αυτός, όπως φαίνεται, θα έχει τη δύναμη να αλλάξει τελείως το σκηνικό τον χειμώνα του 2026 προς 2027.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι λένε τα δεδομένα για την Ευρώπη και, το κυριότερο, τι περιμένουμε στην Ελλάδα.
ENSO: Ο «διακόπτης» του παγκόσμιου καιρού
Για να μην μπλέκουμε με επιστημονικούς όρους, σκεφτείτε το σύστημα ENSO (La Niña και El Niño) σαν έναν τεράστιο διακόπτη στον Ειρηνικό Ωκεανό που ανοιγοκλείνει κάθε 1 με 3 χρόνια.
- Στη La Niña (που έχουμε τώρα και φεύγει): Οι άνεμοι φυσάνε δυνατά και φέρνουν κρύα νερά στην επιφάνεια.
- Στο El Niño (που έρχεται): Οι άνεμοι πέφτουν, τα νερά ζεσταίνονται πολύ και ο καιρός «τρελαίνεται» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος η La Niña, αλλά θα αφήσει το σημάδι της την Άνοιξη
Η τρέχουσα φάση της La Niña τελειώνει πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Ισχυροί δυτικοί άνεμοι διαλύουν τις ψυχρές μάζες νερού. Μάλιστα, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει ήδη αρχίσει να μαζεύεται ζεστό νερό, προετοιμάζοντας το έδαφος για την αλλαγή.
Όμως, ο καιρός έχει «μνήμη». Παρόλο που η La Niña φεύγει, η ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να επηρεάζεται από αυτήν μέχρι και τις αρχές της άνοιξης.
Τι σημαίνει αυτό για την Άνοιξη του 2026;
Για την Ευρώπη, το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης αναμένεται να φέρουν πιο ήπιο καιρό. Συνήθως, σε τέτοιες φάσεις βλέπουμε:
- Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη: Θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό και υγρασία.
- Στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια: Πιο μαλακό καιρό, με λιγότερα έντονα κρύα.
Καλοκαίρι και Φθινόπωρο 2026: Η μεγάλη στροφή
Μέχρι να μπει το καλοκαίρι του 2026, η La Niña θα είναι παρελθόν. Από εκεί και πέρα, τα μεγάλα προγνωστικά μοντέλα (όπως το ευρωπαϊκό ECMWF) συμφωνούν: Ο Ειρηνικός ζεσταίνεται και πάμε ολοταχώς για ένα νέο, οργανωμένο El Niño, το οποίο θα εδραιωθεί μέσα στο φθινόπωρο.
Για την Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι όσο πλησιάζουμε προς τον επόμενο χειμώνα, ο καιρός στη Μεσόγειο θα αρχίσει να γίνεται πιο «ενεργός» και άστατος.
Χειμώνας 2026/2027: Τι να περιμένουμε
Εδώ είναι το «ζουμί». Όταν έχουμε ένα ισχυρό El Niño τον χειμώνα, η κυκλοφορία του αέρα αλλάζει. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πολικές αέριες μάζες βρίσκουν πιο εύκολα τον δρόμο προς την Κεντρική και Νότια Ευρώπη.
Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για κρύο και χιόνια σε μια μεγάλη ζώνη που ξεκινάει από τη Νότια Αγγλία, διασχίζει την Κεντρική Ευρώπη και φτάνει μέχρι τα μέρη μας, στα Βαλκάνια. Αντίθετα, η Βόρεια Ευρώπη συχνά τη βγάζει πιο ήπια.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα;
Για τη χώρα μας, ο χειμώνας 2026/2027 με El Niño δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τουρτουρίζουμε συνέχεια, αλλά ότι θα έχουμε μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Στατιστικά, περιμένουμε:
- Έντονη κακοκαιρία: Περισσότερες βροχές και ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά που θα «τραβάνε» υγρασία από τη Μεσόγειο.
- Χιόνια: Αυξημένες πιθανότητες χιονόπτωσης στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, ίσως και σε χαμηλότερα υψόμετρα αν κάτσει η κατάλληλη κακοκαιρία.
- Διαλείμματα καλοκαιρίας: Ανάμεσα στις κακοκαιρίες, θα έχουμε μέρες με ήλιο και καλό καιρό, κάτι που συνηθίζεται στην περιοχή μας με το El Niño.
Με λίγα λόγια; Το 2026 είναι χρονιά μετάβασης. Η άνοιξη θα θυμίζει ακόμα λίγο La Niña, αλλά ο επόμενος χειμώνας (2026-27) φαίνεται πως θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτούς που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια.
*Με πληροφορίες από το severe-weather.eu





















