ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας -Στον θρόνο ο αδελφός του Σαλμάν

Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, μετέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής η κρατική τηλεόραση της χώρας αυτής.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο βασιλιάς της χώρας αντιμετώπιζε τις τελευταίες εβδομάδες προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

«Η Αυτού Υψηλότητα του Σαλμάν Μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ και όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και το έθνος πενθούν τον θάνατο του βασιλιά Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος απεβίωσε στη 01.00 τα ξημερώματα ακριβώς» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν. Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντουλάχ για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Απλός, γλυκομίλητος και καλόκαρδος, ο Αμπντουλάχ γεννήθηκε το 1924, ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ. Αρχικά ο Αμπντουλάχ θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή κατέρρευσε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Πάντως, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως δεν τίθεται θέμα αποσταθεροποίησης της Σαουδικής Αραβίας, καθώς η βασιλική οικογένεια είναι πανίσχυρη και τα αμύθητα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου σε συνδυασμό με τη σιδηρά πυγμή των δυνάμεων ασφαλείας δεν αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε αμφισβήτηση της ισχύουσας τάξης πραγμάτων.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως. Στο έδαφός της βρίσκονται οι δύο ιερότεροι τόποι λατρείας του Ισλάμ, η Μέκκα και η Μεδίνα.

Συλλυπητήρια Ομπάμα

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εξέφρασε λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επαίνεσε τις δεσμεύσεις του για ειλικρινείς διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Ως ηγέτης, ήταν πάντα ειλικρινής και είχε το θάρρος της γνώμης του», δήλωσε ο Ομπάμα. «Μία από τις πεποιθήσεις του ήταν η σταθερή και παθιασμένη πίστη του στη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας ως μια δύναμη που εκπροσωπούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η εγγύτητα και η δύναμη της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας αποτελεί μέρος της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο βασιλιάς Αμπντάλα».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact