ΚΟΣΜΟΣ

Προκλητικός ο Ερντογάν: “Αν αποδείξετε ότι έγινε η σφαγή των Αρμενίων να πληρώσουμε το τίμημα”

Η Τουρκία είναι έτοιμη να «πληρώσει το τίμημα» εφόσον ανεξάρτητοι ιστορικοί κρίνουν ότι είναι ένοχη για τις σφαγές των Αρμενίων που έχουν διαπραχθεί μετά το 1915, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέφυγε εκ νέου να τις χαρακτηρίσει «γενοκτονία».

«Εάν τα αποτελέσματα των ερευνών αποκαλύψουν ότι εμείς διαπράξαμε ένα έγκλημα, εάν πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα για αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», επισήμανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Οι τουρκικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά ότι η οθωμανική αυτοκρατορία είχε οργανώσει τη συστηματική σφαγή του πληθυσμού των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Άγκυρα έχει αναγνωρίσει τον θάνατο περίπου 500.000 Αρμενίων, που είχαν ταχθεί στο πλευρό της αντιπάλου της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια μαχών ή εξαιτίας του λιμού. Οι Αρμένιοι από την πλευρά τους μιλάνε για μια γενοκτονία περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπων.

Τον Απρίλιο του 2014, ο πρόεδρος Ερντογάν, ως πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο, είχε απευθύνει τα συλλυπητήρια του –κάτι χωρίς προηγούμενο– για τα θύματα των Αρμενίων κάνοντας λόγο για μία «κοινή οδύνη». Έχει ωστόσο αποφύγει να αναγνωρίσει τη γενοκτονία με την ευκαιρία της 100ής επετείου, φέτος, των γεγονότων του 1915.

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουμε την ούτως καλούμενη γενοκτονία των Αρμενίων επειδή κάποιος μας διέταξε», υπογράμμισε χθες το βράδυ και επισήμανε «δε μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο».

Μια ημέρα πριν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε καλέσει την Τουρκία να καταβάλει «μια αληθινή προσπάθεια» σχετικά με αυτά τα γεγονότα, κρίνοντας ότι έχει έρθει η στιγμή να «σπάσουμε τα ταμπού».

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους προέτρεψε τους πολιτικούς να αφήσουν τους ιστορικούς να επιλύσουν το θέμα.

«Εάν είστε πραγματικά ειλικρινείς, αφήστε τους ιστορικούς να κάνουν τη δουλειά τους», προέτρεψε ο Ερντογάν.

«Έχουμε ανοίξει τα αρχεία μας και έχουμε θέσει στη διάθεσή τους περισσότερα από 1 εκατομμύριο έγγραφα. Εάν η Αρμενία διαθέτει επίσης ιστορικά αρχεία, πρέπει επίσης να επιτρέψει την πρόσβαση σε αυτά. Κατόπιν θα μπορέσουμε να καθίσουμε και να συνομιλήσουμε σε επίπεδο πολιτικών ηγετών», κατέληξε ο Ερντογάν.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact