ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή»

«Επιδιώκουμε μια πολιτική συμφωνία με την Ευρώπη και το πλαίσιο συζήτησης είναι τώρα υπαρκτό» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά το μήνυμα πολύ θετικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γιατί διαρρηγνύεται το ασφυκτικό πλαίσιο επιλογών».

«Το διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης στηρίζεται όχι μόνον στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και στην αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η λογική “ένα κουστούμι γι’ όλους” δεν δουλεύει» τόνισε ο υπουργός στην παρουσίαση βιβλίου των εκδόσεων Παπαζήση, υπό την επιμέλεια του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών(ΙΜΜ) και του Ινστιτούτου Φρίντριχ Εμπερτ. «Ανοίγονται νέες δυνατότητες για τη στροφή της Ελλάδας σε μια κανονικότητα» σημείωσε.

Ως κεντρικές ιδέες της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση ανέφερε τη «μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων όπως δείχνει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος και οι οποίες δεν προβλέπονταν από το μνημόνιο παρά μόνον η αποδυνάμωση και συρρίκνωσή του και τρίτον η αλλαγή των σχέσεων κράτους και ιδιωτικού τομέα για την οποία πρέπει να ληφθούν θαρραλέα μέτρα».

Ως προς το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να υιοθετηθεί, είπε ότι παραμένει ζητούμενο και έθεσε τις βασικές παραμέτρους, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο η οικονομία να είναι τραπεζοκεντρική.

Συνοψίζοντας ο πρόεδρος του ΙΜΜ, Στ. Μπαμπανάσης, αναφέρθηκε στα σημεία σύγκλισης όλων των ομιλητών: Να περάσουμε από τη λιτότητα στην ανάπτυξη. Να διαμορφώσουμε ένα νέο βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την κρίση με συνδυασμό εθνικών ευρωπαϊκών και διεθνών ενεργειών. Να λύσουμε τα προβλήματα με διαπραγματεύσεις και με γνώμονα το αμοιβαίο όφελος.

Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου που φέρει τον τίτλο: «Από την κρίση στην ανάπτυξη. Σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο», ήταν επίσης η Ρόδη Κράτσα, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο συνταγματολόγος Κ. Μποτόπουλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσιούλης διευθυντής της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ στην Ελλλαδα και ο Σ. Βαλυράκης, αντιπρόεδρος του ΙΜΜ.

Στη συγγραφή του βιβλίου συνέβαλαν ο Γ. Μανιάτης, ο Τ. Γιαννίτσης, ο Σ. Βαλυράκης και άλλοι συγγραφείς.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact