ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 9 ημέρες φωτιά μέχρι τη λήξη του τελεσίγραφου

Σε σκληρό πόκερ με το χρονόμετρο να μετρά αντίστροφα έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και δανειστές με φόντο τη μορφή του προγράμματος που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει ένα πρόγραμμα – γέφυρα ώστε να κερδίσει χρόνο για να μπορέσει να ολοκληρώσει την κατάρτιση του τελικού προγράμματος που επιδιώκει να αντικαταστήσει το μνημόνιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Από την άλλη οι δανειστές επιμένουν στην παράταση του μνημονίου, με ένα τέτοιο αίτημα ωστόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να αποτελεί κυβίστηση και ουσιαστικά αποδοχή των όρων του μνημονίου το οποίο καταγγέλλει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι τις τελικές αποφάσεις είναι πολύ λίγος, με τις προγραμματικές δηλώσεις της νεοσύστατης κυβέρνησης να αναμένονται με μεγάλη αγωνία, καθώς σε αυτές ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να δώσει ένα στίγμα των προθέσεών του και ενδεχομένως κάποιων επιμέρους υποχωρήσεων ώστε να βρεθεί μία χρυσή τομή με τους δανειστές.

Οι προθεσμίες ωστόσο είναι ασφυκτικές. Το απόγευμα της Κυριακής ξεκινούν στη Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Τρίτη με την ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα το ζήτημα της Ελλάδας θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, μετά τη στήριξη του δεύτερου στις ελληνικές θέσεις με μία παρέμβαση που συζητήθηκε πολύ.

Στις 11 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη νέα Βουλή συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα είναι το ελληνικό πρόγραμμα, με τους εταίρους να πιέζουν για υποβολή αιτήματος παράτασης του  τρέχοντος μνημονίου, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει μία τέτοια προοπτική, ζητώντας συμφωνία γέφυρα μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Την ίδια ημέρα, τίθεται σε ισχύ το «μπλόκο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα, με τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εξαρτώνται πλέον μόνο από τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης, ELA.

Τότε αναμένεται έξοδος της χώρας στις αγορές με έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 875 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα έχει το πρώτο τετ α τετ με την Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο.

Στις 16 Φεβρουαρίου εκπνέει και τυπικά το μέχρι σήμερα τελεσίγραφο που είχε θέσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και το οποίο επανέλαβε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

, συνεδριάζει εκ νέου το Eurogroup, οπότε και εκπνέει το άτυπο τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Επίτροπος Μοσχοβισί στην Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι ως τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για να μην μείνει η Ελλάδα ξεκρέμαστη.

Το ισχύον πρόγραμμα – μνημόνιο εκπνέει και τυπικά στις 28 Φεβρουαρίου.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact