ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, έκανε την εξής δήλωση

«Η σημερινή συνάντηση ελπίζω να αποτελέσει την αρχή για την επιστροφή της Κυβέρνησης στον πολιτικό ρεαλισμό. Τέτοιες συναντήσεις και συνεργασίες, που μέχρι πρότινος αφορίζονταν από το ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να συμβάλλουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τόση ανάγκη έχει η πατρίδα μας.

Ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είχα την ευκαιρία όχι μόνο να συνεργαστώ με τον κ. Γκουρία και τον ΟΟΣΑ, αλλά και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις μέσα στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας του ΥΔΜΗΔ με τον Οργανισμό.

Θυμίζω ότι καταγράψαμε 4.600 διοικητικά βάρη σε 13 τομείς της οικονομίας και εντοπίσαμε το 20% των υποχρεώσεων που έχουν το μεγαλύτερο διοικητικό κόστος και δημιουργούν την υψηλότερη όχληση. Οι νομοθετικές προτάσεις που διαμορφώθηκαν από τις ομάδες που απαρτίζονταν από δημοσίους υπαλλήλους, σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, δεν έμειναν στα χαρτιά. Υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους.

Ενδεικτικά, νομοθετήσαμε την απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις έχουν συνολικά ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ το χρόνο. Μαζί με άλλες τέσσερις ρυθμίσεις (κατάργηση ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, διαγραφή των ανενεργών υποκείμενων σε ΦΠΑ προσώπων από το μητρώο ΦΠΑ, απλοποίηση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και κατάργηση της απαίτησης υποβολής χωριστής αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ), που ψηφίστηκαν, η υπολογιζόμενη – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – μείωση του κόστους των διοικητικών βαρών αγγίζει για τις επιχειρήσεις τα 430.000.000 ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον, ρυθμίσαμε το ζήτημα της δημοσίευσης των εταιρικών πράξεων και στοιχείων. Από το τέλος του 2015, το ΓΕΜΗ καθίσταται ο μοναδικός εθνικός τόπος εμπορικής δημοσιότητας. Περαιτέρω, πλέον, επιτρέπεται σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ να υποβάλουν εξ’ αποστάσεως με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε εταιρική τους πράξη, στοιχείο και ανακοίνωση.

Μαζί με τις σχετικές ρυθμίσεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και σημειακές νομοθετικές παρεμβάσεις στους άλλους 10 τομείς, η συνολική ελάφρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΟΟΣΑ με την χρήση του Τυποποιημένου Μοντέλου Κόστους (Standard Cost Model) υπολογίζεται σε περίπου 3δις ευρώ.

Πετύχαμε με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και να δρομολογήσουμε συνθήκες υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Και αυτό τη στιγμή που η σημερινή Κυβέρνηση, τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, έβλεπε κάθε πρόταση του ΟΟΣΑ ως “συνταγή κοινωνικής κατεδάφισης” και απέρριπτε συλλήβδην κάθε προτροπή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα ισχύει το ρητό “κάλλιο αργά παρά ποτέ”».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact