ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι μεσολάβησε τη μία ώρα ως το «όχι» της Ελλάδας στο Eurogroup

Στο χθεσινό Eurogroup δεν υπήρχε συμφωνία. Η Παράταση του μνημονίου δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή. Από χθες το βράδυ πολλά σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τι έγινε ακριβώς στη χαμένη εκείνη ώρα, που ενώ το κείμενο της συμφωνίας ήταν στο τραπέζι, δεν υπογράφηκε από όλα τα μέρη.

Το Business Insider καταγράφει τα τρία πιθανά σενάρια που εξηγούν τι ακριβώς συνέβη το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες, το αποτέλεσμα του οποίου αποτυπώθηκε στο φανερά εκνευρισμένο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρώτο σενάριο: Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έγραψε ότι το κείμενο είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε λίγο αργότερα βέτο στη συμφωνία. Εάν αυτό το σενάριο ισχύει, σημειώνει το Business Insider, δείχνει πως υπάρχουν δύο γραμμές εντός της κυβέρνησης που δεν συμφωνούν αλλά και ούτε επικοινωνούν η μία με την άλλη. Οι κ.κ. Βαρουφάκης και Δραγασάκης φαίνεται να ήθελαν συμφωνία, αλλά η Αθήνα αντέδρασε έντονα και είπε «όχι» την τελευταία στιγμή. «Εδώ και καιρό υπάρχουν ανησυχίες ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο διασπασμένος από όσο δείχνει, αφού έχει από οικολόγους έως Τροτσκιστές».

Δεύτερο σενάριο: Αν δεχθεί κανείς την άποψη του κ. Βαρουφάκη πως δεν υπήρξε καμία συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, τότε εικάζει κανείς πως κάποιοι στο Eurogroup ήθελαν να διαρρεύσουν το κείμενο για να φέρουν σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί αυτό το σενάριο, τότε είναι εμφανές ότι οι σχέσεις μεταξύ των πλευρών είναι εχθρικές. Όμως βγαίνει και το συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει μία, ενιαία φωνή.

Τρίτο σενάριο: Στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε κακή επικοινωνία και παρανόηση από όλες τις πλευρές. Ίσως κάποιοι θεώρησαν πως υπήρξε συμφωνία, ενώ άλλοι παρέμειναν με την ιδέα πως δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Και κάπου εκεί πάνω στη σύγχυση, οι μεν συνέταξαν για να ησυχάσουν οι αγορές, όμως, η ελληνική πλευρά δεν υπέγραψε το κείμενο και στη συνέχεια αρνήθηκε ότι υπήρξε ποτέ τέτοιο κείμενο.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact