ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις τιμών στα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

Με αυξήσεις έρχονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούνιο καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αυξάνονται σαφώς με τη μέση Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στις 20 συνεδριάσεις του Μαΐου να διαμορφώνεται στα 76,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές στις επόμενες συνεδριάσεις που απομένουν, οι τιμές λιανικής θα είναι επίσης αυξημένες για τον Ιούνιο με δεδομένο ότι τα πράσινα τιμολόγια αυξομειώνονται ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά κατά το τελευταίο δίμηνο.

Οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν τις νέες χρεώσεις την 1η Ιουνίου και ο Μάιος είναι ο πρώτος μήνας στο νέο καθεστώς λιανικής από τον Ιανουάριο που σημειώνει άνοδο τους τελευταίους πέντε μήνες. Να σημειωθεί ότι ο Δεκέμβριος του 2023 ήταν στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μετά εισήλθε σε καθοδική τροχιά. Τον Απρίλιο είχε υποχωρήσει στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κλείνοντας τις 20 ημέρες του Μαΐου με τη μέση τιμή στα 76,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα η αύξηση στη χονδρική που καταγράφεται είναι 27% ενώ μέχρι τώρα η μέση τιμή διαμορφώνεται ακριβότερα και από τον Μάρτιο όταν η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 67,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ανοδική τάση για τις χρεώσεις Ιουνίου

Χθες τη δευτέρα η χονδρεμπορική τιμή αυξήθηκε κατά 16,13% και διαμορφώθηκε στα 92,62 ευρώ ανα μεγαβατώρα.

Η κατώτερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου ήταν στα 58,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 142,44 ευρώ. Σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των τιμών αποτελεί το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, στο οποίο τις προηγούμενες μέρες αλλά και σήμερα κυριάρχησε το φυσικό αέριο. Ειδικότερα το υψηλότερο μερίδιο κατέχει το φυσικό αέριο με ποσοστό 43,06% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με το μερίδιο να διαμορφώνεται στο 36,11%. Οι εισαγωγές στο 13,28% και τα υδροηλεκτρικά στο 3,73%.

Η ενδοσυνεδριακή ανώτατη τιμή των προσφορών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει ανέβει σημαντικά και την εβδομάδα που πέρασε η ανώτατη τιμή ανήλθε στα 192,20 ευρώ με την κατώτερη της ημέρας ήταν τα 7,66 ευρώ. Η ενδοσυνεδριακή διακύμανση της τιμής της MWh έφθασε το 2.406%.

Η τελική τιμή της ημέρας ήταν τα 79 ευρώ ανά MWh για το Σάββατο 18 Μάιου. Μια συνεδρίαση νωρίτερα η κατώτατη τιμή ήταν τα 48,01 ευρώ και η ανώτατη τα 182,63 ευρώ. Η ποσοστιαία διακύμανση ανήλθε στο 280%. Την περασμένη εβδομάδα οι αποκλίσεις μεταξύ της κατώτατης και της ανώτερης τιμής ανά MWh εμφάνισαν αποκλίσεις άνω των 100 ευρώ MWh.

Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας πέρα από τη συμμετοχή των ΑΠΕ είναι η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου που κινείται ανοδικά με την τιμή TTF στα 30,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ετσι, τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει πράσινο τιμολόγιο, αποτελούν άλλωστε και τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών μπορεί να δουν τις τιμές να κινούνται ανοδικά αν δεν αλλάξει κάτι στις επόμενες δέκα συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Σε αντίθεση με τους καταναλωτές που έχουν μπλε τιμολόγια με κλειδωμένες τιμές από έξι μήνες έως 12 μήνες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact