ΚΟΣΜΟΣ

Αιματοκύλισμα σε αστυνομική επιχείρηση σε φαβέλα στο Ρίο

Συνολικά οκτώ άτομα σκοτώθηκαν στην προσπάθεια των αρχών να εντοπίσουν έναν διακινητή ναρκωτικών

Συνολικά οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα σε αστυνομική επιχείρηση στη Μαρέ, μια από τις μεγαλύτερες φαβέλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

«Οκτώ ύποπτοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Μαρέ», είπε ο εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο, μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση επίσημων στατιστικών που αποκαλύπτουν ότι η αστυνομία στο Ρίο ντε Ζανέιρο σκότωσε αριθμό ανθρώπων που αποτελεί ρεκόρ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο σκοπός της επιχείρησης. Σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, στόχος ήταν να συλληφθεί ένας σημαντικός διακινητής ναρκωτικών.

Στην εφαρμογή για κινητά «Onde tem tiroteio» («Πού γίνεται ανταλλαγή πυρών;»), η οποία ενημερώνει τους χρήστες της σε πραγματικό χρόνο για τα βίαια επεισόδια που καταγράφονται καθημερινά στη μεγαλούπολη, καταγράφηκε πως εκτυλίχθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε ένα σημείο στην αχανή φτωχογειτονιά Μαρέ αργά χθες το πρωί.

Κάτοικοι ανήρτησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στα οποία ακούγονται πολλές ριπές όπλων κι ο εκκωφαντικός βόμβος της μηχανής ενός ελικοπτέρου που πετούσε στην περιοχή.

Φωτογραφίες εικονίζουν μέλη της ορχήστρας κλασικής μουσικής «Maré do Amanhã» («Η Αυριανή Μαρέ») που υποχρεώθηκαν να βγουν από την αίθουσα όπου γινόταν μάθημα και πρόβα και να καταφύγουν σ’ έναν διάδρομο, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να χτυπηθούν από αδέσποτες σφαίρες.

Η ορχήστρα, τα μέλη της οποίας είναι νέοι από την φτωχή συνοικία, έγινε διάσημη στη Βραζιλία όταν είχε ταξιδέψει στη Ρώμη για να παίξει ενώπιον του πάπα Φραγκίσκου τον Ιούλιο του 2017.

Η Μαρέ είναι η φαβέλα όπου γεννήθηκε η δημοτική σύμβουλος Μαριέλε Φράνκου, η δολοφονία της οποίας τον Μάρτιο του 2018 προκάλεσε τεράστιο σάλο στη Βραζιλία και διεθνώς.

Τον Ιανουάριο, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση σε άλλη φαβέλα, κοντά στο κέντρο του Ρίο. Εννέα από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόνο ένα οίκημα.

Σύμφωνα με τις στατιστικές του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησης της Πολιτείας Ρίο ντε Τζανέιρο, 434 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ή από πυρά αστυνομικών, από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Το σύνολο αυτό- πέντε νεκροί την ημέρα- είναι το υψηλότερο σε τριμηνιαία βάση αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικές από τις αρχές της Πολιτείας, το 1998.

Τα δεδομένα αυτά καταγράφηκαν τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας του κυβερνήτη Ουίλσον Βίτσελ, πρώην πεζοναύτη που εξελέγη κυρίως λόγω της ταύτισής του στο πεδίο της πολιτικής για την ασφάλεια με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο πρόεδρος ανέλαβε επίσης καθήκοντα τον Ιανουάριο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact