ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιχμές για Κατρούγκαλο από τη ΝΔ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ζήτημα για τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο. Αυτήν τη φορά με ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον συντονιστή Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης Σίμο Κεδίκογλου, ζητούν ενημέρωση για το κατά πόσον θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι ο κ. Κατρούγκαλος λειτουργεί στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της κυβέρνησης που, όπως παραθέτουν, ορίζει ότι:

1. Τα μέλη της κυβέρνησης οφείλουν να αποφεύγουν κάθε σύγκρουση συμφερόντων. Σύγκρουση συμφερόντων ανακύπτει από κάθε κατάσταση στην οποία μέλος της κυβέρνησης ή σύζυγος ή στενός συγγενής ή άλλο πρόσωπο φυσικό ή νομικό, στενώς συνδεόμενο με αυτό, έχει άμεσο ιδιωτικό συμφέρον, οικονομικό ή άλλο, το οποίο είναι δυνατόν να επηρεάσει ή δίδει ευλόγως την εντύπωση ότι επηρεάζει την αμερόληπτη και αντικειμενική εκπλήρωση των καθηκόντων του.

2. Κάθε μέλος της κυβέρνησης οφείλει: α) Να δηλώνει στον πρωθυπουργό κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τυχόν υπάρχουσα σύγκρουση συμφερόντων. Η σύγκρουση αυτή πρέπει να διευθετείται πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. β) Να αναφέρει στον πρωθυπουργό κάθε σύγκρουση συμφερόντων ευθύς ως λάβει γνώση αυτής. γ) Να δηλώνει στον πρωθυπουργό εάν βρίσκεται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων ή όχι, οποτεδήποτε του ζητηθεί.

3. Τα μέλη της κυβέρνησης: α) Ενημερώνουν τον πρωθυπουργό πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους: αα) για όλες τις αμειβόμενες δραστηριότητες που άσκησαν αυτοί κατά την τελευταία πενταετία, ββ) για τις επαγγελματικές δραστηριότητες που ασκεί ο/η σύζυγος τους και γγ) για την τυχόν συμμετοχή αυτών και των συζύγων τους στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων, υπό οποιαδήποτε μορφή. Τυχόν μεταγενέστερες μεταβολές των ανωτέρω στοιχείων αναφέρονται στον πρωθυπουργό. β) Υποβάλλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης, του νόμου 3213/2003, όπως εκάστοτε ισχύει. γ) Γνωστοποιούν στις αρμόδιες αρχές κάθε περιστατικό διαφθοράς του οποίου λαμβάνουν γνώση.

4. Για διάστημα δύο ετών από την αποχώρηση από τη θέση τους, τα μέλη της κυβέρνησης απέχουν από κάθε ιδιωτική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τα καθήκοντα που άσκησαν, εφόσον αυτή μπορεί να δημιουργήσει κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων κατά την έννοια της παραγράφου 1.

5. Τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να συμπεριφέρονται με αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγουν ενέργειες δυνάμενες να δώσουν αφορμή σε δυσμενή σχόλια».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact